Ce legume poți cultiva toamna pentru a avea recolte proaspete primăvara?

Chiar dacă cele mai multe legume trebuie cultivate primăvara, astfel încât să fie recoltate vara, iată că există și unele soiuri care iubesc temperaturile scăzute și se cultivă în plină toamnă pentru a fi recoltate primăvara.

Printre cele mai frecvente legume care se pot cutiva toamna pentru a obține producții timpurii primăvara sunt: ceapa verde, prazul, sparanghelul, morcovul, salata verde, spanacul, țelina dar și ridichile.

Pentru cei care apreciază ceapa verde, proaspătă, este varianta cea mai bună de a planta arpagicul toamna, lunile octombrie și noiembrie fiind cele mai propice.  Prazul intră în aceeași categorie, ambele culturi având nevoie de umiditate pentru a încolți.

În ceea ce privește sparanghelul, legumă foarte delicată de altfel și rafinată am putea spune,  nu este nevoie de umiditate și se pretează solurilor care se drenează ușor.

În zonele în care iernile sunt mai blânde, morcovul poate fi cultivat și toamna, mai ales că este a doua cea mai consumată legumă după cartof.  Semințele nu necesită o adâncime foarte mare, doi centimetri fiind așadar suficienți pentru a facilita încolțirea.

Salata verde, care de altfel are un conținut bogat în vitamine și minerale, necesită temperaturi scăzute pentru a germina, motiv pentru care se recomandă plantarea semințelor toamna.

Spanacul, o importantă sursă de fier, vitamina A și C, se pretează foarte bine cultivării toamna, întrucât rezistă până la temperaturi de -25 de grade Celsius.

Dat fiind că țelina este o legumă ce manifestă o sensibilitate ridicată la căldură, tolerând astfel temperaturi de până la -15 grade Celsius. De menționat este faptul că umiditatea ridicată favorizează dezvoltarea rapidă a țelinei, acestea neavând nevoie de multă atenție sau îngrijire.

În ceea ce privește ridichile, există soiuri care necesită cultivare în diferite anotimpuri. Soiul de toamnă are nevoie de un sol care se drenează ușor și care nu este bogat în azot ci în potasiu.

Așadar, cei care doresc să aibe legume proaspete primăvara, pot cultiva toate aceste plante în noiembrie și cu siguranță vor obține producții timpurii.