“Cel mai important lucru pe care îl pot adresa viitoarelor generații de femei din agricultură este să îndrăznească!”

Interviu cu Cristina Cionga, Director Afaceri Europene Forumul APPR

Cum s-a derulat evoluția dumneavoastră profesională în agribusiness?

Am peste treizeci de ani de experiență în agricultură. Până să mă alătur Forumului APPR, în echipa căruia am intrat în 2018, am ocupat poziții de management în companii de top din agribusiness, am fost consultant al Băncii Mondiale, secretar general al Ministerului Agriculturii (de fapt, am fost prima persoană care a ocupat această funcție într-un minister din România), specialist senior în agricultură la Ambasada SUA din București și cercetător la Institutul de Economie Agrară (IEA) al Academiei Române. Așadar, o experiență vastă într-un domeniu care se transformă rapid și care m-a ținut cumva “captivă”, pentru că m-a interesat din punct de vedere al formulării politicilor publice care să “miște” sectorul, să-i descătușeze potențialul. Și spun asta pentru că am studiat cibernetica economică la ASE București și apoi am făcut stagii de pregătire în economie și politici publice la universități de prestigiu din străinătate, inclusiv la Harvard și Georgetown din Washington DC – deci aș fi putut să mă îndrept către orice altă ramură. Însă am ales agricultura, care mi s-a părut un spațiu generos în care să mă afirm profesional.

Care sunt elementele motivaționale în cariera dumneavoastră și care este filosofia de business după care vă ghidați?

Sunt multe lucrurile care m-au motivat și continuă să mă motiveze în cariera mea în agricultură. De la profesioniștii desăvârșiți cu care am avut oportunitatea de a colabora, până la traiectoria pe care agricultura însăși a urmat-o ca o consecință a implicării comune. Întotdeauna am pus accentul pe importanța dialogului, a efortului susținut și a rezultatelor de durată, astfel încât generațiile viitoare să poată prelua cu încredere bunele practici și, de ce nu, o agricultură mai solidă.

Cât de solicitantă și provocatoare este activitatea în agribusiness?

Sigur că eforturile sunt pe măsura rezultatelor, câteodată chiar mai mari. Dar de aici vine și fascinația acestui tip de activitate.

Ce sfaturi le oferiţi tinerelor aspirante la o carieră de succes?

Cel mai important lucru pe care îl pot adresa viitoarelor generații de femei din agricultură este să îndrăznească. Au atâtea de oferit și cu siguranță contribuția lor în acest domeniu va fi una imperios necesară, în ciuda unor aparente inechități de șansă.

Vă rugăm să transmiteţi un mesaj de suflet tuturor femeilor din agricultură.

Implicarea noastră schimbă deja, benefic, fața agriculturii din România. Cred că de la noi, odată ce vom crede cu adevărat și ne vom uni vocile, va veni înscrierea așteptată pe o traiectorie a creșterii economice dublate de grija față de mediu, pentru a lăsa generațiilor viitoare șansa de a trăi o viață bună.