“Dezideratul meu pentru acest an este ca femeile din sectorul agricol să se poată reuni într-un singur glas!”

Interviu cu Alina Crețu, Director Executiv Forumul APPR

Cum s-a derulat evoluția dumneavoastră profesională în agribusiness?

Evoluția mea în agribusiness a avut un parcurs, aș zice, natural. Am pornit pe această cale mânată de pasiunea pentru a face lucrurile mai bine și apoi pentru o agricultură “mai bună”. Am avut șansa de a lucra în medii perfecte pentru extindere profesională. Aș spune chiar și personală. Am reușit să cresc atât prin muncă și perseverență, cât și prin oamenii valoroși din jurul meu.

Cariera mea a luat naștere în mediul organizațiilor multinaționale și a continuat în mediul asociativ. Tot ce am învățat în prima parte a vieții mele profesionale, am reușit să aplic în cadrul organizației de fermieri pe care o reprezint, care astăzi a ajuns să fie mai mult decât atât. A devenit un forum cu reprezentativitate, cu multe evenimente și proiecte. Toate sunt menite să vină în sprijinul fermierilor din România, cu precădere al celor pe care îi reprezentăm.

Care sunt elementele motivaționale în cariera dumneavoastră și care este filosofia de business după care vă ghidați?

Mă motivează, în primul rând, gândul că pot sprijini evoluția agriculturii românești. Apoi, desigur, faptul că munca mea este necesară și utilă fermierilor. Cât despre filosofia de business, principiile echipei din care fac parte sunt cele care mă ghidează și pe mine. Am construit împreună aceste valori, fiind alături de FAPPR încă din primii ani de activitate. Bunul simț, moderația și deschiderea către dialog sunt criterii fundamentale. Dar nu uit nici de profesionalism, seriozitate și de autenticitate.

Suntem împreună într-un astfel de ONG atât timp cât ne dorim și putem să facem lucrurile mai bine.

Cât de solicitantă și provocatoare este activitatea în agribusiness?

Această activitate poate fi foarte solicitantă. Cu atât mai mult cu cât hățișurile legislative, schimbările climatice și geo­politice produc permanent transformări. De cele mai multe ori, neașteptate. Iar asta face ca agribusiness-ul să fie un domeniu foarte volatil. Însă, focusul meu nu este doar aici, de cele mai multe ori, împreună cu echipa mea, încercăm să anticipăm nevoile și provocările de mâine. Aceste provocări îmi permit să accesez resurse pe care nici nu le bănuiam. Ele vin în primul rând din competența profesională. Apoi, dinspre oamenii cu care am oportunitatea să lucrez. Dar și din zona creativă, pe care femeile o accesează des – locul acela unde se nasc ideile și soluțiile.

Ce sfaturi le oferiţi tinerelor aspirante la o carieră de succes? 

Să nu renunțe. Niciodată. Să se bizuie pe șansa lor și să muncească mult pentru a-și atinge obiectivele. Chiar și atunci când totul pare prea dificil și provocator. Sau, poate, mai ales atunci. Să creadă în ele și în capacitățile lor, înainte de toate. Și ceilalți sunt inspirați de încredere, inclusiv de cea pe care le-o oferim. Femeile sunt înzestrate cu multe abilități și pot oricând scoate un iepure din joben! Dar mereu trebuie să pri­meze perseverența și implicarea în proiectele în care credem cu adevărat.

Vă rugăm să transmiteţi un mesaj de suflet tuturor femeilor din agricultură.

Înainte de toate, vă urez să aveți o primăvară minunată! Apoi, vă doresc un an agricol mai bun decât precedenții. Dezideratul meu pentru acest an este ca femeile din sectorul agricol să se poată reuni într-un singur glas. Cred în puterea colectivă, este o energie aparte pe care aceasta o aduce. În plus, mediul asociativ m-a învățat că nicio schimbare în bine nu vine fără să fim uniți, într-o voce. Le invit, așadar, pe cititoarele dumneavoastră să adere la cea mai nouă membră a Forumului APPR, respectiv Asociația Națională a Femeilor din Agricultură – ANFA, care are exact acest scop și s-a născut dintr-o dorință comună de reprezentativitate și de incluziune. Este asociația în care orice femeie activă din agribusiness își poate găsi locul!

Să avem un an agricol mai bun și fermieri care să treacă cu bine peste această perioadă de schimbări profunde!