Cercetătorii chinezi au creat cartofi rezistenți la secetă

Cercetătorii Institutului de Biotehnologie al Academiei de Științe Agricole din Gansu (China) au dezvoltat cu succes un soi nou de cartof, modificat genetic, cu toleranță la secetă. În acest scop ei s-au folosit de factorul de transcripție GhABF2, după cum spun în articolul publicat în Journal of Agricultural Science and Technology.

Factorul de transcripție GhABF2 este similar cu activatorii de transcripție găsiți în Arabidopsis, care îmbunătățește toleranța plantei la stresul provocat de lipsa apei. Prin urmare, cercetătorii au transferat gena GhABF2 la răsadurile de cartofi folosind tehnica de transformare a Agrobacterium tumefaciens. Astfel au obținut un număr de opt linii transgenice cu expresie ridicată a GhABF2. Liniile au fost analizate în funcție de indicii biochimici fiziologici și trăsăturile de creștere în condiții de secetă.

Rezultatele au arătat că biomasa, conținutul de clorofilă, conținutul de zahăr solubil, conținutul de prolină, superoxidul dismutaza și activitățile de peroxidază ale plantelor transgenice au fost semnificativ mai mari decât cele ale plantelor normale în condiții de secetă. Concluzia a fost că supraexprimarea GhABF2 conferă un comportament net superior în lipsa apei suficiente.

Rezultatele oferă resurse genetice vitale pentru dezvoltarea soiurilor de cartofi toleranți la secetă.

Sursa: agrobiotechrom.ro