Noi capcane de spori ar putea revoluționa monitorizarea bolilor de cultură

Dispozitivul, dezvoltat ca parte al unui proiect deținut de Comitetul de Dezvoltare pentru Agricultură și Horticultură (AHDB), condus de Rothamsted Research, oferă informații aproape în timp real cu privire la prezența sporiilor din aer și ar putea ajuta agricultorii să vizeze mai bine aplicațiile fungicide.

Mai multe metode bazate pe ADN pentru a detecta sporii aerului de agenți patogeni principali ai culturilor au fost, de asemenea, dezvoltate sau îmbunătățite în cadrul proiectului.

ADN-ul „auto spore trap”, care a fost dezvoltat împreună cu Burkard Manufacturing Company, este alimentat de la rețea și poate emite alerte regulate cu privire la prezența sporilor care ar putea afecta culturile întinse.

Dispozitivul are capacitatea de a preleva cantități mari de aer și poate colecta spori la un nivel de 4 μm eficient. Odată colectați, sporii sunt sfărâmați pentru a elibera ADN-ul pentru identificare printr-o serie de teste de laborator „în capcana”. Rezultatele sunt apoi trimise wireless către un server, datorită unui router intern 4G.

Jon West, care a condus proiectul la Rothamsted Research, a declarat:

Această tehnologie este în fază incipientă, dar puterea ei potențială este incredibilă. Capcana poate testa prezența a până la trei agenți patogeni diferiți în eșantion în fiecare zi. Datele meteo, colectate de o stație de metrou de la bord, pot fi trimise și prin text la fiecare 10 minute”.

S-au dezvoltat noi teste pentru următorii agenți patogeni: Pyrenopeziza brassicae (scalotină de sclerotinia sclerotiorum), Zymoseptoria tritici (septoria tritici), Rhynchosporium specie, Oculimacula yallundae și O. acuformis (ochi) și Alternaria solani devreme).

Testele pot fi utilizate în capcana de spori, mașini de testare portabile și laboratoare de diagnosticare.

Cercetătorii au dezvoltat, de asemenea, teste pentru a detecta schimbări în sensibilitatea fungicidelor la agentul patogen care determină septoria în grâu – Zymoseptoria tritici. Testele, care pot identifica populațiile cu sensibilitate redusă la fungicidele DMI și SDHI, pot fi utilizate numai în laboratoare în prezent.

Catherine Garman, care gestionează cercetarea bolilor la AHDB, a declarat: „Capcana automată a sporilor nu mai este o perspectivă futuristă. S-a creat o dovadă a conceptului și primele mașini comerciale vor fi disponibile în viitorul apropiat”.