Combaterea dăunătorilor din cultura de soia soluţii oferite de ALCEDO!

Daca am vorbit despre erbicidarea culturii de soia, trebuie să știți că nici dăunătorii (viermi sârmă, lăcuste, cosași, omizi, paianjanul roșu comun, etc.) nu stau “departe” de aceasta cultura. Așa că trebuie avută în vedere și aplicarea tratamentelor cu insecticide și acaricide, în funcție de apariția dăunătorilor, altfel pagubele provocate de aceștia pot fi semnificative.

Insecticid cu efect de starter:TRIKA EXPERT (lambda cihalotrin 4 g/kg) este un insecticid din grupa piretroizilor de sinteză, cu acțiune de contact, ingestie și repelent asupra unui număr mare de dăunători. După aplicare substanța activă se translocă în corpul insectei, acționând asupra sistemului nervos. Dăunătorii încetează să se hrănească, după care paralizează și mor. Este un produs cu acțiune rapidă, de șoc. Produsul este unic pe piață insecticidelor, cu aplicare la sol unde acționează ca și produs cu efect repelent, protecție și energie radiculară în aceeași granulă. Microgranulele care înglobează substanța activă și suportul nutritiv, cu efect starter, sunt îmbogățite cu substanțe organice humice, concepute pentru asigurarea energiei radiculare. Acest suport nutritv asigură o dezvoltare rapidă și viguroasă a sistemului radicular, facăndu-l mai rezistent la atacurile dăunătorilor. Este recomandat în doză de 10 – 15 kg/ha, pentru combatera viermilor sârmă (Agriotes), buha semănaturilor (Agrostis segetum) și cărăbușul de mai (Melolontha spp.).

Insecticid: FASTER 10 CE (cipermetrin 100 g/l) este un insecticid cu acțiune de contact și ingestie. Acționează asupra lăcustelor și a cosașilor (Dociostaurus marocannus, Calliptamus italicus, Tetigonia caudata, Locusta migratoria), iar doza este de 0,1 l/ha. Această doză se aplică în 300 litri apă/ha, însă în funcție de performanța echipamentelor care se folosesc la stropit se pot aplica cu cantități de apă în limitele de 200-400 litri/ha. Are o bună acțiune reziduală pe plantele tratate.

DIPEL DF (Bacillus thuringiensisKurstaki, tulpina ABTS-351, 540 g/kg) insecticid biologic formulat sub formă de granule dispersabile în apă, utilizat pentru combaterea dăunătorilor din ordinul Lepidoptera (omizi, molii, fluturi). Insecticidul are efect imediat după aplicare, larva se oprește din hrănire, imediat după ingerarea insecticidului (pereții intestinali încep să se degradeze, larvele nu se mai pot hrăni și mor în 24-72 ore). Acționează asupra fluturelui scaieților (Vanessa cârdui), omida păroasă a dudului (Hyphantria cunea), doza omologată fiind de 0,6-1,0 kg/ha. Se recomandă maxim 8 tratamente/sezon, la interval de 7-10 zile între tratamente. Insecticidul se aplică atunci când apar primele larve, preferabil în perioada de hrănire activă. Produsul nu se aplică pe plante când au foliajul umed, și nici dacă se așteaptă ploi, în mai puțin de 6 ore.

Acaricid:  NISSORUN 10 WP (hexitiazol 10%) este foarte eficace în combaterea păianjenului roșu, păianjenului comun, păianjenului galben și păianjenilor eriofizi. Prezintă efect translaminar și combate păianjenii pe ambele fete ale frunzelor. Ouăle depuse de adulții care au intrat în contact cu produsul devin sterile. Se recomandă ca stropirile să se facă uniform, folosirea unei cantități de apă la hectar, specifice pentru fiecare cultură și stadiu de vegetație. Produsul prezintă activitate reziduală lungă de peste 40 zile. Nu este afectat de precipitațiile survenite după ce soluția s-a uscat pe planta. Se recomandă ca stropirile să se facă uniform. Se aplică în doza de 0,4 l/ha. Timp de pauză: până la recoltare de 7 zile.

Sursa: alcedo.ro