“Consider că suma experiențelor profesionale de până acum mi-a adus o bază solidă în domeniu!”

Interviu cu Alina Petrea, Romania Representative Donau Soja Organisation

Cum s-a derulat evoluția dumneavoastră profesională în agribusiness?

Am terminat Facultatea de Agricultură în cadrul USAMV București, urmând și studiile de master în cadrul aceleiași universități, deoarece consider că educația și pregătirea în domeniul agriculturii sunt bazele fundamentale pentru a evolua în acest domeniu în care activez de apropae 9 ani. Începuturile sunt grele uneori, dar de cele mai multe ori sunt atât de frumoase mai ales când culegi roadele muncii tale. Prima mea provocare și primul proiect au fost în cadrul unei asociații, unde îmi place să spun că am crescut împreună, am fost primul angajat și omul care s-a ocupat de dezvoltarea acesteia timp de patru ani. Ulterior, am ocupat poziția de Director de Marketing, iar momentan mă ocup de implementarea unui proiect european în cadrul asociației Donau Soja. Consider că suma experiențelor profesionale de până acum mi-a adus o bază solidă în domeniu.

Care sunt elementele motivaționale în cariera dumneavoastră și care este filosofia de business după care vă ghidați?

Motivația o reprezintă drumul spre succes, care de cele mai multe ori are foarte multe provocări. Cred că indiferent de gen, cu toții suntem motivați de dorința de succes, de a ne urma pasiunea, pentru că agricultura trebuie făcută cu pasiune și de a ne atinge obiectivele atât profesionale cât și personale. Filosofia mea de business este să îmbini utilul cu plăcutul, satisfacția poate fi cu atât mai mare atunci când reușești să faci treaba dar să-ți și placă. Locul ideal este acela unde îți poți integra valorile personale, iar acestea să se îmbine armonios cu activitatea pe care o întreprinzi.

Cât de solicitantă și provocatoare este activitatea în agribusiness?

Agricultura, în ultimii 5 ani, este cu adevărat o provocare pe întreg lanțul valoric! Având în vedere provocările actuale cu care mediul agricol se confruntă, cu siguranță totul devine mai solicitant, indiferent în ce parte a lanțului valoric te regăsești.

Ce sfaturi le oferiţi tinerelor aspirante la o carieră de succes?

În primul rând să-și identifice pasiunile și interesele pe care le au, să fie întotdeauna deschise la oportunități și la provocări și să iasă din zona de confort. De-a lungul timpului, ne vom confrunta cu foarte multe provocări pe care va trebui să le gestionăm și să rămânem perseverente și motivate, astfel încât să evoluăm în domeniu, dar și să putem afirma că avem o carieră de succes!

În încheiere, vă rugăm să transmiteţi un mesaj de suflet tuturor femeilor din agricultură.

La mulți ani, femeie! Să rămâi încrezătoare și să faci față oricărei provocări!