Cresc stocurile de cartofi ale Belgiei şi Franţei din cauza pandemiei COVID-19

Fermierii belgieni se confruntă cu un surplus de peste 750 de mii de tone de cartofi care riscă să fie distruse din cauza măsurilor luate pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Cetăţenii sunt sfătuiți să ajute prin consumul de cartofi, mimim de două ori pe săptămână.

Problema a intervenit pentru că, de la jumătatea lunii martie, odată cu restricțiile impuse, restaurantele au fost închise, iar cererea a scăzut semnificativ. 

Aceeaşi situaţie cu stocuri excedentare de cartofi există și în Franța, unde, odată cu închiderea restaurantelor și cantinelor școlare din cauza pandemiei COVID-19, consumul de cartofi s-a redus dramatic.

Asociaţiile profesionale sunt de părere că statul trebuie să vină în sprijinul fermierilor cu peste 35 de milioane de euro pentru a plăti transportul cartofilor nevânduţi la crescătorii de animale sau către procesatorii industriali.