Cele mai profitabile culturi agricole pe suprafețe mici rămân și în 2019 cele de nișă. Pentru fermierii care dețin un teren mic, de un hectar, două sau trei, potențialul de câștig este consistent, însă trebuie avut în vedere ca afacerea să aibă la bază cererea de pe piața internă, căci fără o valorificare inteligentă, poate o minimă procesare, profitul se poate lăsa așteptat.
Cătina – și-a câștigat un loc pe piață mulțumită promovării de care a beneficiat în ultimii ani ca fruct-minune pentru imunitate. Costurile cu înființarea și întreținerea unui hectar de cătină sunt cuprinse între 1.500 și 3.500 de euro, investiție care se recuperează rapid cu ajutorul producțiilor medii de 15 tone la hectar.
Căpșunul – pentru cultura de cășpun, cultura în câmp este cea mai ieftină, în timp ce la solar, specialiștii recomandă investiția doar dacă se asigură rotația culturilor. Un hectar de căpșun ”la cheie” ajunge la 55.000 de lei și va produce 80 de tone de fructe în cei trei ani de exploatare. În primul ani poți deduce costurile de înființare și poți obține și un profit de 6.000 euro pe hectar.
Roșiile – interesul pentru roșia românească a crescut și au apărut ferme dedicate acestei culturi. Pentru a porni o astfel de afacere, aveți nevoie de un solar bine echipat, de experiență și de inspirația de a alege soiuri care se cer. Mai mult, trebuie luată în considerare și modalitatea de livrare a producției.
Cartofii mov – numărul cultivatorilor a crescut, la fel și cererea pe piață. Partea bună este că anul trecut a fost unul cu spor pentru cartoful mov, obținându-se 10-12 kilograme de la fiecare kilogram de sămânță, o performanță pe care puține culturi o dau. Totuși, prețul este în scădere: de la 30 de lei acum câțiva ani, media este la 12-15 lei. Profitul rămâne însă considerabil.
Mure – au intrat puternic în ceea ce înseamnă comerțul cu fructe de pădure în marile magazine. Se vând la caserole de 250 de grame cu prețuri de 6-9 lei, în funcție de sezon, iar producătorii vorbesc că în ciuda culturii pretențioase, afacerea cu mure este una foarte profitabilă. Se poate ajunge la 50.000 de euro la hectar, însă și investiția inițială este considerabilă: 10.000 de euro/hectar, iar vârful de producție este atins abia în anul 4 de la plantare.
Afinul – una dintre cele mai rentabile culturi, dar presupune și cea mai scumpă investiție. Ca să faci o plantație cu material de foarte bună calitate costă în jur de 20.000 euro, o investiție mare, dar nu e obligatoriu să începem cu un hectar. Însă e o investiție pe care o faci pe 50 de ani”. Astfel, chiar luând în calcul producții mai mici, de 8-10 tone/ha, cu prețul de 10-12 lei/kg, venitul este de peste 100.000 lei/ha/an. Europa deocamdată nu este și nu va fi acoperită ca necesar de afin și va importa în continuare. Pentru aceasta și prețul la fructele de afin pe piață e în creștere. Pentru o plantație de mure cu material de foarte bună calitateeste nevoie de o investiție de 20.000 euro.