“Datoria noastră este să găsim întotdeauna soluții optime, adaptate specificului din fermele partenere!”             

Interviu cu Alice Dănilă, Marketing & Communication Specialist NETagro

Cum s-a derulat evoluția dumneavoastră profesională în agribusiness?

Dacă în urmă cu 15 ani, cineva mi-ar fi spus că voi activa ca profesionist în marketing și comunicare în agribusiness, că voi căuta cu plăcere și interes articole sau informații despre nutriția și protecția plantelor, că voi ajunge să iubesc să fiu în câmp, alături de colegii din vânzări și de fermierii parteneri, cu siguranță aș fi zâmbit. Cel puțin!

Pentru că nici măcar pentru o secundă nu-mi imaginam atunci că voi ajunge să profesez în acest domeniu atât de dinamic și de frumos totodată.

Povestea mea a pornit ca jurnalist în domeniul agriculturii. Acesta a fost primul meu contact cu ceea ce azi reprezintă sursa mea zilnică de inspirație, de provocări și de satisfacții pe plan profesional.

Iar ultimii 7 ani m-au adus mai aproape de ceea ce îmi place și mai mult, de câmp și de tehnologii, de companiile producătoare de inputuri pentru agricultură și, bineînțeles, de fermieri, activând ca specialist de marketing și comunicare în cadrul companiei NETagro.

Acești 7 ani au contribuit enorm la for­ma­rea mea, din multe puncte de vedere. Însă cel mai important, NETagro este locul unde constant mi-am depășit limitele alături de o echipă valoroasă din multe puncte de vedere. Ce e fain? Că după atâta timp, nu a avut loc și nici timp să se sedimenteze rutina. E periculos să ajungi să iubești asta!

Care sunt elementele motivaționale în cariera dumneavoastră și care este filosofia de business după care vă ghidați?

Sunt un comunicator pasionat și, de peste 15 ani, activitatea mea profesională are la bază 4 piloni: comunicare, relații publice, marketing și jurnalism. Tot ce ține de acest univers face parte din mine, din ceea ce sunt azi profesional și personal.

Mă consider extrem de norocoasă, pentru simplul fapt că mi-am sau m-a descoperit profesia pe care o iubesc. Am ajuns să fac ceea ce îmi place și cred că asta ar putea fi cheia succesului pentru oricine.

Nu am o filosofie anume la care să ader, însă cred cu convingere că un pic de crea­tivitate și curaj pot aduce lumina în orice situație, indiferent de complexitate. Dacă este ceva de care îmi doresc să nu mă despart niciodată atât în viața profesională, cât și în cea personală, acestea sunt inspirația și bucuria. Și simțul umorului, musai!

Cât de solicitantă și provocatoare este activitatea în agribusiness?

Mi-a ieșit un pic de păr alb, dar voi da vina pe genetică, de această dată! Și cred că mai sunt persoane în asentiment cu mine.

Știți clișeul acela că în agricultură niciun an nu este ca celălalt? Ei bine, clișeu sau nu, cam așa e. Numai dacă ne uităm la ultimii patru ani, nu putem pune semnul egal între ei. Fiecare an vine cu specificul lui, cu provocările aferente.

Ei bine, datoria noastră, ca profesioniști în agribusiness, este să găsim întotdeauna soluții optime, adaptate specificului din fermele partenere. Ne dorim să fim mereu cu un pas mai aproape de fermieri, să aducem în piață produse de calitate și tehnologii inovatoare, și să susținem agricultura din țara noastră nu la nivel declarativ, ci cât se poate de concret – cu experiență, tehnologii și programe create special pentru fermierii parteneri.

Și cum știi că faci bine ceea ce faci? Pentru că vezi cum partenerii tăi cresc odată cu tine. Sau mai bine zis, tu crești odată cu ei!

Ce sfaturi le oferiţi tinerelor aspirante la o carieră de succes?

Mă feresc să dau sfaturi, dacă nu sunt solicitate. Mai ales că definiția succesului este atât de relativă.

Însă aș spune așa: caută, păstrează-ți vie curiozitatea. Învață cât mai mult, nu doar buchea cărții, ci de la tot ce se întâmplă în jurul tău. Iar când ai găsit acel ceva care îți aduce bucurie, dezvoltă și construiește pe el. Nimic nu iese mai bine decât lucrul făcut din inspirație și cu bucurie.

Vor fi zile mai puțin bune, mai puțin plăcute? Cu siguranță! Vor fi și lucruri pe care le faci doar pentru că trebuie? Evident! Dar dacă la finalul zilei de-abia aștepți să vezi transpus în realitate un nou proiect, o nouă cercetare, o nouă vânzare, un nou articol… ce vrei tu, atunci vei ști clar că ești exact în punctul în care-ți este menit să fii, alături de echipa potrivită.

Vă rugăm să transmiteţi un mesaj de suflet tuturor femeilor din agricultură.

Femeile din agricultură au o poveste pu­ternică de spus – este o poveste aparte despre reziliență și organizare, despre administrare, mult efort, leadership. Această poveste pornește de peste tot – de pe băncile școlii până la combină, din laboratoare și până în sălile mari de ședință ale companiilor de top. Este în natura noastră, ca femei, să avem grijă de tot ce ne înconjoară. Este una dintre trăsăturile noastre definitorii. De aceea femeile joacă un rol vital în îngrijirea comunităților din care fac parte.

Și cred cu tărie că femeile din agricultură sunt catalizatori incredibili ai schimbărilor sociale și economice, schimbări care, cu siguranță, vor face diferența pentru mulți ani și pentru generații viitoare.

Între timp, dragile mele, nu trebuie decât să ne cultivăm în continuare determinarea și să ne păstrăm zâmbetul!