De ce au dispărut pădurile europene?

Mai mult de jumătate din pădurile Europei au dispărut în ultimii 6.000 de ani datorită creșterii cererii de teren agricol și a utilizării lemnului drept sursă de combustibil, sugerează un nou studiu condus de Universitatea din Plymouth.

Folosind analiza polenului de la mai mult de 1.000 de terenuri, oamenii de stiință au arătat că mai mult de două treimi din Europa Centrală și de Nord ar fi fost acoperite de copaci.

Tendințele descendente au început să se remarce prin descoperirea unor noi tipuri de combustibil și tehnici de construcție, dar și prin inițiative ecologice, cum ar fi proiectul național forestier național și noua pădure nordică, anunțat de guvernul britanic în ianuarie 2018.

Studiul este publicat în Revista Natura, una dintre cele mai prestigioase publicații străine și autorul principal, Neil Roberts, profesor la Universitatea din Plymouth, a declarat:

Cele mai multe țări trec printr-o tranziție a pădurilor, iar Marea Britanie și Irlanda au atins pragul minim în urmă cu 200 de ani. Unele părți ale Scandinaviei – unde nu există o asemenea dependență de agricultură – sunt în continuare împădurite. Dar, în general, pierderea pădurilor a reprezentat o trăsătură dominantă a ecologiei peisajului Europei în a doua jumătate a interglaciului actual, cu consecințe asupra ciclului de carbon, a funcționării ecosistemelor și a biodiversității.

Cercetarea a implicat, de asemenea, cadre didactice din Suedia, Germania, Franța, Estonia și Elveția, a căutat să stabilească exact modul în care natura pădurilor din Europa s-a schimbat, în ultimii 11.000 de ani.

Acesta a combinat trei metode diferite de analiză a datelor privind polenul, preluate din baza de polen europeană , și a arătat că acoperirea pădurilor a crescut de la aproximativ 60% în urmă cu 11.000 de ani, până la 80% cu 6000 de ani în urmă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*