Derogare la neonicotinoide pentru porumb, dar nu și la floarea soarelui

S-a acordat derogare pentru utilizarea insecticidelor neonicotionide, o grupă de insecticide foarte utilă pentru protecția semințelor de porumb și floarea soarelui, imediat după semănat, împotriva unor dăunători foarte periculoși, așa cum este rățișoara porumbului (Tanymecus dilaticollis). Derogarea a fost acordată, însă numai la porumb. În această situație, Alcedo a găsit soluția și pentru floarea soarelui.

Specialiștii Alcedo  au soluții pentru protecția tinerelor plantuțe, imediat după răsărire, față de dăunătorii care acționează în acestă perioadă, în special rățișoara porumbului.

Până în acest moment, companiile producătoare nu au descoperit un produs care să se ridice la nivelul insecticidelor neonicotinoide, dar ne promit că o vor face în următorii ani. Dar până atunci, culturile de floarea soarelui nu pot fi lăsate fără protecție în primele faze de vegetație. Atacul acestor dăunători este atât de periculos, încât poate duce chiar până la compromiterea culturilor. Și atunci trebuie să lucrăm cu ceea ce avem.

În Portofoliul Iscusit  de la Alcedo se găsesc insecticide care pot ajuta culturile.

Pentru tratamentul seminței de floarea soarelui specialiștii Alcedo  recomandă LANGIS, un piretroid pe bază de cipermetrin, omologat pentru combaterea viermilor sârmă (Agriotes spp.) în doză de 2,0 l/t sămânța. LANGIS creează o zonă de protecție în jurul semințelor tratate, distrugând sau îndepărtând dăunatorul, fără a afecta germinația semințelor. Acționează prin ingestie și contact, dar are și o acțiune repelentă față de viermii sârmă și alți dăunători din sol.

Imediat după răsărire se recomandă intervenția imediat cu FASTER DELTA, un alt piretroid, pe baza de deltametrin, omologat ca tratament pentru combaterea ratișoarei porumbului (Tanymecus dilaticollis) în doză de 0,3 l/ha. FASTER DELTA acționează prin contact și ingestie, având și efect repelent și de șoc, acționând ca inhibitor de nutriție asupra insectelor. Acțiunea de protecție este de 7-10 zile. Acoperirea completă și uniformă a tinerelor plantuțe este esențială pentru o bună protecție împotriva atacului dăunătorilor.

“Sperăm să avem o primăvară cu condiții optime pentru o răsărirea uniformă și rapidă a plantelor de floarea soarelui, iar cele 2 insecticide, Derogare la neonicotinoide pentru porumb, dar nu și la floarea soarelui , plus alte produse care se aplică în perioada de vegetație și pe care fermierii le găsesc în Portofoliul Iscusit de la Alcedo, să ajute culturile să fie cât mai frumoase și mai sănătoase”, au explicat specialiștii Alcedo.