Eşalonarea producţiei de ceapă verde pe întreaga perioadă a anului!

Eşalonarea producţiei de ceapă se poate obţine prin aplicarea mai multor tehnologii, folosind diferite specii. În urma experimentelor efectuate s-a reuşit obţinerea unei eşalonări pe întreaga perioadă a anului.

Pentru înfiinţarea culturilor de ceapă verde se pot folosi speciile: ceapa comună (Allium cepa), ceapa de iarnă (Allium fistulosum), ceapa eşalotă (Allium ascalonicum) şi ceapa de tuns (Allium schoenoprasum). La înfiinţarea culturilor se pot folosi bulbi, răsaduri sau sămânţă. Se plantează/seamănă în funcţie de tehnologia aplicată, în câmp sau în spaţii protejate, în perioade diferite ale anului, obţinând astfel ceapa verde pe întreaga perioadă a anului. Nu se poate realiza o eşalonare pe parcursul întregului an doar prin înfiinţarea culturilor în câmp sau doar în spaţii protejate. Eşalonarea se realizează atât prin aplicarea mai multor tipuri de tehnologii de înfiinţare a culturii în câmp (şapte) şi a trei tipuri de tehnologii în spaţii protejate, cât şi prin folosirea unui număr de patru specii aparţinând genului Allium.

Pentru producerea de ceapă verde în intervalul noiembrie-februarie se pot realiza culturi în spaţii protejate (sere sau solarii), folosindu-se răsad, sămânţă şi bulbi din trei specii: Allium fistulosum (ceapa de iarnă, prin răsad), Allium fistulosum (ceapă pentru legătură, direct din sămânţă) şi Allium cepa (se folosesc  bulbi cu diametrul mai mare de 22 cm). Cultura realizată din ceapa de iarnă, înfiinţată în acest mod, eşalonat în perioada octombrie-noiembrie, se recoltează în perioada decembrie-februarie. Culturile înfiinţate prin semănat direct în spaţii protejate, cu soiuri aparţinând speciei Allium fistulosum, se realizează la intervale de 30 de zile, începând cu luna august şi terminând cu sfârşitul lunii noiembrie, obţinându-se o eşalonare a producţiei pe intervalul: ultima decadă a lunii octombrie – jumătatea lunii aprilie. Plantele sunt de bună calitate, de culoare verde închis, fără însă a forma bulbi.

Culturile înfiinţate cu bulbi aparținând soiurilor din specia Allium  cepa se pot înfiinţa eşalonat în toamnă, începând cu a doua parte a lunii septembrie până la sfârşitul decadei a doua a lunii noiembrie. Se recomandă folosirea unor soiuri care au în componenţa bulbului câte 4 – 6 muguri. Dintr-un singur bulb se poate obţine o legătură de ceapă verde.

Prin punerea în practică a celor trei tehnologii de înfiinţare a culturii (răsad, sămânţă, bulbi) se obţine o eşalonare a producţiei de ceapă verde în perioada rece a anului: din a doua jumătate a lunii noiembrie până în prima jumătate a lunii martie (în cazul culturilor înfiinţate în perioada septembrie-octombrie) şi în intervalul martie-aprilie (la cultura înfiinţată în octombrie-noiembrie).

În câmp se poate recolta ceapa verde începând cu a doua parte a lunii martie până la sfârşitul lunii noiembrie. Pentru înfiinţarea culturilor din câmp se pot folosi speciile:

  • Allium cepa (din cele mai timpurii, prin semănat primăvara foarte timpuriu sau se pot înfiinţa culturile de ceapă la începutul lunii septembrie, din bulbili şi răsaduri);
  • Allium fistulosum (se înfiinţează culturile prin semănat direct în câmp);
  • Allium ascalonicum (se folosesc bulbii de ceapă eşalotă);
  • Allium schoenoprasum (ceapa de tuns).

În câmp s-a reuşit o eşalonare a producţiei de ceapă verde pe o perioada de 8 luni (martie-octombrie). Cele mai mari producţii şi mai uşor de realizat au fost cele obţinute prin înfiinţarea culturilor semănate direct în câmp, în primăvară (sfârşitul lunii februarie – începutul lunii martie) şi în toamnă (sfârşitul lunii august – primele zile din luna septembrie). Pentru obţinerea de ceapă verde în perioada cea mai caldă a anului (iulie-septembrie) se recomandă cultivarea cepei de tuns (Allium schoenoprasum) şi a cepei pentru legătură (Allium fistulosum).