Gama RIVAL, o soluție sigură și flexibilă pentru combaterea buruienilor din culturile de cereale păioase

Despre combaterea buruienilor am tot scris, inclusiv recomandarea cu aplicarea tratamentelor începând încă din toamnă. Însă, în toamna trecută, lipsa de precipitații a făcut că semănatul să se facă cât mai tărziu (sfârșit de octombrie), fermierii nemaiputand erbicida deoarece a venit iarna.

Culturile au răsărit începând încă din noiembrie, dar odată cu ele au răsărit și buruienile. Așa cum se vede și din imagine, buruienile sunt în număr mare, ceea ce face să ne gândim de pe acum când și cu ce să erbicidăm. Temperaturile primăvăratice din această iarnă au făcut că buruieni să răsară devreme în număr mare, deci atenție ce strategie alegeți pentru combaterea acestora.

Produsele din gama RIVAL sunt o soluție eficientă, acționând asupra unui spectru larg de buruieni dicotiledonate anuale și perene din culturile de grâu, orz, ovăz, secară și triticale, inclusiv asupra celor rezistente la 2,4 D. RIVAL TOP 20 SG este un erbicid de tip sulfonilureic, cu aplicare în postemergenta, pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale și perene. Are acțiune sistemica, cu absorbție prin frunze și rădăcini, fiind translocat rapid în țoaTă planta.

În plantele de buruieni erbicidul inhibă diviziunea celulară din vârfurile de creștere ale lăstarilor și rădăcinilor. RIVAL STAR 50 SX este absorbit prin frunze și rădăcini și este translocat rapid în întreagă planta. Substanță activă inhibă diviziunea celulară în vârfurile de creștere ale lăstarilor și rădăcinilor plantelor sensibile.

Creșterea buruienilor este oprița după câteva ore de la aplicare, dar simptomele vizibile apar după 5-10 zile, iar moartea acestora se produce după 15-25 zile. RIVAL ULTRA se aplică în doză de 35 g/ha, postemergent, de la 2 frunze ale culturii până la apariția frunzei stindard (BBCH 12-39), pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale și perene, când buruienile anuale sunt în faza de 2-6 frunze, iar cele perene sunt în faza de rozetă.

Eficacitate maximă (peste 90%) se obține la aplicarea erbicidului în condiții de umiditate optimă înainte și după tratament și la respectarea fazei optime a buruienilor dicotiledonate anuale și perene (2-4 frunze; Cirsium < 10 cm). De asemenea, asocierea cu unul din surfactantii VITAL 90, HURRICANE sau SILWET STAR permite o combatere mai bună a buruienilor mediu sensibile la erbicid, precum și o mai bună translocare a produsului.