Grânarii Iași – ședință de lucru cu Achim Irimescu, ministru plenipotențiar în cadrul Reprezentanței Permanente a României la UE

La începutul săptămânii, Consiliul Director al Asociației Grânarii Iași a găzduit o ședință de lucru prin videoconferință la care participat Ministrul Plenipotențiar din cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană, dl. Achim Irimescu. Reprezentanții asociației au avut, astfel, posiblitatea de a schimba opinii și a de sublinia problemele cu care se confruntă agricultura din regiunea Moldovei.

În acest sens, fermierii au reluat problema spinoasă a lipsei unui sprijin consistent în privința stabilirii unei formule de calcul pentru un preț accesibil la motorină în sectorul agricol. S-au luat în discuție inclusiv exemple europene de diminuare a accizelor și taxelor la carburanți. În aceeași ordine de idei, au fost analizate opțiuni privind suportarea unui procent din prețul fertilizanților de către stat, astfel încât România să aibă un model similar cu al Poloniei în privința managementului acestei probleme.

Totodată, dl. Achim Irimescu a ținut să precizeze că argumentele asociației sunt solide în privința existenței unor zone cu constrângeri naturale în regiune, iar acest aspect merită să fie analizat cu celeritate de către Ministerul Agriculturii atunci când va actualiza harta de profilcuprinsă în Planul Național Strategic. Asociația Grânarii Iași va continua demersurile în acest sens, beneficiind și de studii ale Joint Research Centre, serviciul pentru știință și cercetare al Comisiei Europene.

A fost discutat inclusiv subiectul nevoii unor mari capacități de procesare în zona de Nord-Est a țării, iar fermierii prezenți au reiterat angajamentul de a încheia un parteneriat cu statul român care să presupună inclusiv alocări sau linii de finanțare suplimentare în completarea sumelor prevăzute în Planul Național Strategic.

Nu în ultimul rând, au fost subliniate efectele negative la adresa agriculturii românești ca urmare a războiului din Ucraina și a formulelor de ajutor adresate statului ucrainean. Deși Asociația Grânarii Iași este solidară cu omologii din țara vecină, blocajele și problemele logistice din Portul Constanța la care se adaugă lipsa mijloacelor de transport și a utilizării acelorași servicii de încărcare-descărcare pentru cereale autohtone și ucrainene se traduc în riscuri fitosanitare și prejudicii comerciale pentru fermierii români, astfel că sunt necesare măsuri de sprijin compensatorii care să limiteze un regres vizibil de competitivitate.