Cum combatem ambrozia?

In fiecare sezon, din ce in ce mai multi oameni se plang de gravitatea simptomelor cauzate de alergia la polenul de Ambrozia, sau Iarba parloagelor, care a devenit o problema din ce in ce mai mare pentru romani, iar alergiile provocate in fiecare vara sunt din ce in ce mai agresive.

Ambrozia (denumirea stiintifica Ambrosia artemisiifolia) este o planta cu caracter invaziv, nociva pentru sanatatea populatiei, expunerea la polenul acestei plante putand duce la aparitia unor fenomene de tip alergic in perioada infloririi.

In demersurile de combatere a plantei si reducerea incidentei cazurilor de alergie la polenul acestei plante este necesara implicarea cetatenilor care detin suprafete de teren infestate, prin luarea masurilor de combatere si distrugerea buruienii in mod obligatoriu inainte de perioada de inflorire. In perioada august – septembrie planta ajunge in stadiul de maxima inflorire si disipare a polenului, care dureaza pana la sfarsitul lui octombrie.

O prezentare detaliata a acestei buruieni o gasiti aici: http://www.madr.ro/docs/minister/Ambrozia-prezentare-combatere_.pdf

Cadrul legislativ creat special este Hotararea nr. 17 din 27 ianuarie 2021, pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 707/2018, care prevede controlul si sanctionarea proprietarilor de terenuri infestate cu Ambrozia.

http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/237032

Conform prevederilor Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii Ambrozia, cu modificarile si completarile ulterioare, proprietarii sau detinatorii de terenuri, beneficiarii lucrarilor de constructii, administratorii drumurilor publice, cailor ferate, cursurilor de apa, lacurilor, sistemelor de irigatii si ai bazinelor piscicole au obligatia de a desfasura in perioada cuprinsa intre rasarirea acestei plante si aparitia primelor inflorescente, respectiv, cel tarziu pana la data de 30 iunie a fiecarui an, lucrari de intretinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrari si metode specifice, masurile urmand sa fie mentinute pana la sfarsitul perioadei de vegetatie a plantei.

Dar, concret, cum o combatem?

Alcedo are solutii iscusite, pe care vi le prezentam in continuare:

  • Utilizarea de erbicide totale pe terenurile necultivate, marginea drumurilor, etc: Roundup Energy, in doza de 2,4-4 l/ha, Roundup Classic Pro, in doza de 4-5 l/ha sau Boom Efekt, in doza de 3 l/ha.
  • La culturile de floarea soarelui, unde, mai ales in vestul tarii, ambrozia poate sufoca, efectiv, cultura, se pot aplica erbicidele Pulsar sau Listego, in doza de 1,2 l/ha, Pulsar Plus sau Listego Plus, in doza de 1,2-2 l/ha, Wing P in doza de 3,5 – 4 l/ha.
  • La cultura de soia se poate folosi erbicidul Wing P in doza de 3,5 – 4 l/ha.
  • La cultura de porumb se pot folosi erbicidele Ceredin Forte 464 SL in doza de 1 l/ha sau Vector in doza de 0,4 – 0, 6 l/ha.