“Indiferent de obstacolele pe care le întâmpinați în drumul vostru, să știți că sunteți capabile să treceți peste orice și să vă realizați propriul vis!”

Interviu cu Dana Stircu, Director Regional Moldova Sud, Timac Agro România

Cum s-a derulat evoluția dumneavoastră profesională în agribusiness?

Evoluția mea profesională în agribusiness a fost una continuă, dinamică și datorez asta faptului că am avut șansa să intru într-o companie minunată ce promovează spiritul antreprenorial și dezvoltarea angajaților.

Acest parcurs de 16 ani m-a ajutat să acumulez o vastă expertiză în diverse aspecte ale agribusiness-ului, de la consultanță și vânzări până la managemetul echipei și dezvoltarea strategică a afacerii.

Care sunt elementele motivaționale în cariera dumneavoastră și care este filosofia de business după care vă ghidați?

Elementele motivaționale în cariera mea în agribusiness sunt diverse, însă pot evidenția câteva aspecte principale. În primul rând pasiunea pentru domeniu și pentru agricultură m-a motivat să îmi dedic cariera în acest sector. Apoi jobul în sine, să iubești ceea ce faci și, nu în ultimul rând, oamenii cu care lucrez și pe care îi prețuiesc foarte mult.

De asemenea, motivația mea se învârte în jurul rezultatului, a dorinței de a fi numărul 1, de a-mi duce la capăt proiectele și a-mi conduce echipa către succes. Filosofia mea de business se bazează pe faptul că succesul vine dintr-o combinație între inovație, responsabilitate, etică și relații de lungă durată.

Consider că este important să fim mereu deschiși la schimbare, la noi provocări, să ieșim din zona de confort și să nu renunțăm la ceea ce ne propunem, oricâte greutăți întâmpinăm.

Cât de solicitantă și provocatoare este activitatea în agribusiness?

Într-un domeniu care se află în continuă schim­bare, cu o dinamică foarte mare, care este supus zi de zi inovației și este grevat de multe limitări, gradul de încărcare este unul ridicat, dar asta îl face să fie provocator și captivant.

Activitatea în sine poate fi extrem de solicitantă din mai multe motive. În primul rând, sectorul agricol este influențat de o serie de factori externi, cum ar fi condițiile meteorologice, fluctuațiile prețurilor la materiile prime, instabilitatea prețurilor cerealelor și schimbările legislative.

Toate aceste aspecte pot crea un mediu volatil, imprevizibil în care trebuie să fii pregătit să reacționezi rapid și să iei decizii strategice în timp real. În plus, competitivitatea din agribusiness poate fi intensă, iar companiile trebuie să fie în permanență atente la inovație, eficiență și calitate pentru a fi relevante pe piață.

În concluzie, activitatea în agribusiness poate fi solicitantă și provocatoare, dar oferă oportunități unice de creștere și dezvoltare profesională.

Ce sfaturi le oferiţi tinerelor aspirante la o carieră de succes?

Investește în educația ta și în dezvoltarea abilităților necesare pentru a fi competitivă în acest domeniu. Alege o carieră în agribusiness doar dacă îți place cu adevărat acest domeniu și ești pasionată de agricultură. Angajează-te să faci tot posibilul pentru a-ți atinge obiectivele și fixează-ți ținta cât mai sus.

Industria agricolă este în continuă schimbare, așa că fii pregătită să te adaptezi la noile tehnologii, tendințe și provocări care pot apărea pe parcursul carierei tale. Fii responsabilă și consecventă în acțiunile tale și în respectarea valorilor și principiilor morale.

Cu toate acestea, sunt convinsă că ambiția, determinarea și inteligența emoțională cu care sunt înzestrate multe doamne din agribusiness-ul românesc duc către excelență și succes într-o așa zisă lume a bărbaților. În final, cred că fiecare are propriul său parcurs și cale în cariera sa.

Vă rugăm să transmiteţi un mesaj de suflet tuturor femeilor din agricultură.

Vreau să vă transmit că sunteți inima și forța industriei agricole. Fie că lucrați pe câmp, în laboratoare, în birouri sau în afaceri agricole, contribuția voastră este inestimabilă și esențială pentru bunăstarea comunităților noastre și pentru securitatea alimentară a lumii.

Indiferent de provocările și obstacolele pe care le întâmpinați în drumul vostru, să știți că sunteți puternice și capabile să treceți peste orice și să vă realizați propriul vis. Fiecare zi de muncă, fiecare sacrificiu și fiecare reușită aduc onoare și mândrie în profesia voastră. Țin să vă felicit pentru reziliența voastră și pentru faptul că, pe lângă cariera de succes, multe dintre voi reușiți să fiți mame și soții minunate.