Inovații Maschio Gaspardo la AGRITECHNICA 2023 – Maşina de distribuit îngrășăminte chimice solide “PRIMO EWH ISOTRONIC EXCLUSIVE”: eficiență și tehnologie la cel mai înalt nivel!

Conf. dr. ing. Sorin – Tiberiu Bungescu

Universitatea de Stiintele Vietii „Regele Mihai I” din Timișoara

Fertilizarea este o practică agronomică ce implică furnizarea de elemente nutritive care pot fi utilizate direct de către plantă, cu o progresie adecvată pentru absorbția necesară, fără a crea excese de disponibilitate, susceptibile de pierdere sau deficiențe. În acest sens, inovarea tehnologică în agricultură, în special în ceea ce privește gestionarea fertilizării, a făcut posibilă în ultimele decenii eficientizarea practicilor de fertilizare în vederea sprijinirii și consilierii fermierului în alegerile sale. Datorită utilizării hărților de prescripție sau a senzorilor din mers, care permit cuantificarea empirică a variabilității pe teren, este posibilă distribuirea dozei de îngrășământ în funcție de randamentul potențial al solului.

Grupul MASCHIO GASPARDO a reușit in timp, avand o vasta experienta in acest domeniu, sa interpreteze diferitele nevoi ale consumatorilor și a proiectat un nou fertilizator cu disc dublu, PRIMO EWH ISOTRONIC EXCLUSIVE. Tehnologia sa utilizează protocolul de comunicare ISOBUS, care permite implementarea tuturor funcțiilor agriculturii de precizie, devenind astfel unul dintre cele mai precise fertilizatoare de pe piață. Maschio Gaspardo a introdus configuratii suplimentare la PRIMO astfel incat acum, masina de distribuit ingrasaminte chimice solide poate fi configurata în funcție de nevoile fermierilor, noua versiune versiune fiind dotata cu discuri controlate independent.

Actualizările aduse la PRIMO sunt foarte importante, confirmând faptul că, MASCHIO GASPARDO investește masiv în acest produs cu caracteristici tehnice de top, care se bucură de un mare succes atât pe piața italiană, cât și pe cea externă. Fermierii in ultimii ani au inceput sa devina din ce in ce mai interesati de acest model de top cu caracteristici de neegalat.

Din ianuarie 2024 este disponibilă si o nouă gamă de discuri de împrăștiere, care a dus la creșterea gamei de fertilizatoare PRIMO. Noile versiuni au o lățime a buncărului de 292 [cm] si sunt echipate cu noile discuri L30, pentru a lucra până la 48 [m] latime de lucru! Această soluție, pe lângă creșterea lățimii de lucru în câmp, va oferi si o robustețe de neegalat. Discurile de împrăștiere și paletele sunt de tip “Heavy Duty” și, prin urmare, au un strat rezistent la uzură care permite o performanță mai mare și o durabilitate sporită. Aceasta varianta s-a adăugat la celelalte două versiuni de discuri disponibile în prezent: una pentru lățimi de lucru cuprinse între 12 și 21 de metri și una pentru lățimi de lucru cuprinse între 21 și 36 de metri.

MASCHIO GASPARDO este întotdeauna foarte atentă la nevoile pieței și ale utilizatorilor. Din acesta cauza, departamentul de cercetare și dezvoltare a dezvoltat un nou sistem de distribuție pentru doze mici. Această îmbunătățire permite ca PRIMO să fie potrivit pentru distribuirea unei diversități mai mari de produse, menținând astfel, în același timp randamentele de producție, eficiența în câmp și precizia de împrăștiere. Versiunea EWH ISOTRONIC EXCLUSIVE, pentru rotirea discurilor de împrăștiere, utilizează două motoreductoare controlate independent, acționate de sistemul hidraulic al tractorului. Acestea permit un control mai bun al vitezei celor două discuri pentru o împrăștiere mai precisă și mai eficientă.

Pentru a crește și mai mult gama de operare, a fost dezvoltată o versiune de mare capacitate, cu o capacitate maximă de încărcare de 4.500 [kg] și o capacitate a buncărului de 4.450 [ l ]. Operațiunile de încărcare a produselor sunt mai ușoare datorită introducerii capacului curbat al buncărului cu deschidere electrică, care poate fi operat fie de pe monitorul ISOBUS al tractorului, fie de la bordul tractorului.

Caracteristicile principale ale masinii PRIMO rămân cele deja cunoscute și consolidate cu sistemul recunoscut de închidere automată cu două obturatoare – TSS (“Twin Shutter System”) pentru deschiderea/închiderea împrăștierii și reglarea ratei de aplicare. Funcționarea combinată și simultană a celor două obturatoare asigură o precizie maximă de împrăștiere în toate zonele câmpului, chiar și în părțile cele mai neregulate și greu accesibile, cum ar fi în timpul manevrelor la capătul terenului. De fapt, în timpul manevrelor la capătul terenului, obturatorul “ON/OFF” este închis de acționarea sa, care îl controlează foarte rapid pentru a evita împrăștierea produsului acolo unde nu este necesar, în timp ce obturatorul de dozare (situat sub primul) continuă să se deplaseze proporțional cu viteza tractorului, astfel încât, atunci când activitatea de împrăștiere se reia (redeschiderea obturatorului “ON/OFF”), acesta se va afla deja în poziția corectă în funcție de viteza de lucru a tractorului. În acest fel, nu vor exista zone de supradozaj sau subdozaj, obținându-se o uniformitate a împrăștierii în toate zonele diferite ale câmpului, fără risipă și ineficiență.

Sistemul de distribuție este cea mai importantă parte a mașinii și constă dintr-un agitator rotativ (montat pe rulmenți) care transportă îngrășământul la punctul de cădere mobil fără a sparge îngrășământul. Secțiunea transversală a orificiului de cădere a îngrășămintelor, pe lângă faptul că are o formă specială cu trei lobi care garantează o distribuție omogenă chiar și cu volume solicitate foarte mici, permite unul dintre cele mai mari debite de îngrășăminte de pe piață: 640 [kg/min]! Acest lucru permite o eficiență zilnică de neegalat pe piață. Înlocuirea discurilor este rapidă și ușoară datorită sistemului de eliberare rapidă (patentat) și se face cu o singură unealtă furnizată la achiziționarea echipamentului.

O altă actualizare importantă se referă la “MY MASCHIO GASPARDO”, aplicația prin intermediul căreia se pot seta reglajele pe toate modelele în doar câteva minute, ceea ce face munca mai ușoară și mai precisă. Funcția “SPREADER SMART SET” ajută operatorul să vizualizeze toate reglajele PRIMO din confortul smartphone-ului său. Prin introducerea valorilor de împrăștiere necesare (tipul de îngrășământ, tipul de discuri, lățimea de lucru, doza necesară și viteza de înaintare) se pot obține parametrii de reglare corecți și un rezumat rapid al specificațiilor îngrășămintelor utilizate. Aplicația a fost studiată și proiectată de departamentul de cercetare și dezvoltare software al MASCHIO GASPARDO, pentru a vă ajuta să obțineți un confort maxim pe câmp. A avea un sprijin atunci când trebuie să introduceți toți parametrii mașinii este esențial pentru a lucra cu un utilaj pregătit să vă satisfacă nevoile.

Noua versiune EWH ISOTRONIC EXCLUSIV dispune de protocolul de comunicare ISOBUS, ideal pentru agricultura de precizie. Distribuția variabilă independentă a debitului pe fiecare disc (VR) și controlul a până la 32 de secțiuni de împrăștiere (SC) duce la maximizarea performanțelor pe câmp.