Consumatorii risipesc zilnic aproape o jumătate de kilogram de mâncare!

Americanii pierd aproape o jumătate de kilogram de hrană pe persoană în fiecare zi, dar cantitatea exactă de hrană pe care o risipim diferă în funcție de dieta fiecăruia.

În perioada 2014-2019, consumatorii din SUA au pierdut aproape 150.000 de tone de alimente pe zi. Cercetătorii estimează că deșeurile alimentare corespund cu utilizarea a 30 de milioane de hectare de teren anual (7% din suprafața agricolă americană totală) și cu 4,3 trilioane de galoane de apă de irigare în fiecare an.

Potrivit studiului, publicat astăzi în PLOS ONE, cantitatea de alimente pierdută este egală cu aproximativ 30% din caloriile zilnice medii consumate pentru fiecare american, sau mai mult de 320 de milioane de oameni.

În timp ce majoritatea oamenilor vor să mănânce mai bine – punând mai multe fructe și legume în farfuriile lor – studiul a constatat că dietele de calitate superioară au fost asociate cu niveluri mai ridicate de risipă alimentară.

Studiul, realizat de cercetătorii de la Serviciul de Cercetări Agricole USDA, Universitatea din Vermont și Universitatea din New Hampshire, este primul care explorează legăturile dintre calitatea dietei, risipa alimentară și impactul asupra mediului.

Din cele 22 de grupe de alimente studiate: fructele, legumele și mâncărurile mixte din fructe și legume (39% din total) au înregistrat cele mai mari pierderi, urmate de lactate (17%), de carne și de amestecuri din carne (14%).

Studiul a constatat, de asemenea, că pentru dietele mai sănătoase s-au folosit mai puține culturi decât pentru dietele de calitate inferioară, dar acest fapt a condus la risipe mai mari în materie de irigații și pesticide.