Păstura, pâinea Albinelor – de 3 ori mai puternică nutrițional decât polenul!

Păstura este unul din cele mai valoroase produse apicole recunoscute de oameni. Păstura provine din fermentarea polenului amestecat cu nectar, miere și o suita de enzime și bacterii benefice, inoculate de către albine. Păstura mai este cunoscută și sub numele de „pâinea albinelor”, ea fiind alimentul cu care sunt hrănite larvele și albinele pentru a le stimula rapid dezvoltarea, longevitatea și rezistența imunitară.

Complexul de microorganisme și enzime cu care este îmbogățit îi conferă produsului apicol de excepție o serie de calități și proprietăți puternic curative pentru organism, iar conținutul ridicat de acid lactic sprijină o digestie optimă (bază a sănătății generale) și aportul principal de energie în corp.

Păstura constituie principala sursă de proteine, lipide, microelemente și vitamine, fiind cel mai bogat aliment nutritiv atât pentru albine, cât și pentru oameni.

Păstura sau polenul fermentat, de către albine, în condițiile naturale ale stupului este alimentul perfect din punct de vedere nutrițional: conține 25% proteine cu cel puțin 18 aminoacizi esențiali, 28 minerale -printre care fierul, calciul, fosforul, potasiul, cuprul, zincul, seleniul și magneziul, 11 enzime și coenzime, 14 acizi grași și 11 carbohidrați și spectrul complet de vitamine -C, B1, B2, E, H, P, acidul folic, acidul nicotinic, riboflavină, acidul pantotenic, 6 hormoni sexuali. De asemenea, păstura reprezintă cel mai important antibiotic natural, mult mai activ şi puternic decât polenul.

Față de polen, în păstură se regăseşte o cantitate de acid lactic de 6 ori mai mare și vitamină K din abundență, iar antioxidanții protejează împotrivă radicalilor liberi. Totodată, păstura are un termen de valabilitate mult mai mare decât al polenului, ceea ce o face să fie un produs foarte apreciat, care se menține în stare naturală, fără a-și pierde din complexul de beneficii și proprietăți curative.

În urmă studiilor făcute de-a lungul a zeci de ani, medicii apiterapeuți au înțeles  caracterul nutritiv și antibacterian al pasturii, esențial pentru sănătatea omului. Ei recomandă păstură în special copiilor și persoanelor în vârstă, care suferă de imunitate slabă. Produsul acționează ca un medicament natural, rapid și puternic. Mai mult, despre pâinea albinelor se vorbește ca despre alimentul complet care poate susține singur viață. Păstura este hepatoprotector, antitumoral, antiinflamator, antianemic, antistress, anti-îmbătrânire, reglator hormonal, afrodiziac, vitaminizant, energizant, imunoreglator, antibacterian, antiviral.