Pelinul este o plantă străveche recunoscută și folosită de către culturile din întreaga lume datorită proprietăților sale benefice și versatilității în utilizare. De-a lungul istoriei, a fost valorificat în diverse scopuri, inclusiv medicinal, culinar, ritualic și de igienă. Această plantă a fost apreciată pentru gustul său amar și pentru compușii săi cu potențial terapeutic.
În prezent, importanța pelinului persistă, fiind subiectul unor cercetări științifice amănunțite care vizează înțelegerea mai profundă a compușilor săi și a beneficiilor medicale pe care îi poate aduce.
Banca de Resurse Genetice Vegetale – Buzău depune eforturi notabile pentru aclimatizarea mai multor soiuri de pelin la condițiile climatice și de sol specifice României.
Prin procesul de aclimatizare a acestora și integrarea pelinului în culturile de producție de plante medicinale se poate beneficia de materie primă de înaltă calitate pentru industria farmaceutică și cea alimentară, contribuind la dezvoltarea economică și la promovarea unor practici durabile și ecologice în domeniul agriculturii și al producției de plante medicinale. Astfel, pelinul devine accesibil mai multor categorii de utilizatori, având un impact pozitiv asupra sănătății și bunăstării populației.
Mai multe detalii în articolul semnat de dr. ing. Matilda Popescu, cercetător științific #BRGV_Buzău