Premiul Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești” pentru lucrarea ”Tratat de legumicultură specială”

Cercetătorul Costel Vânătoru de la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău a scris pentru gospodarii României un ”Tratat de legumicultură specială”. Este vorba despre o lucrare organizată pe 13 capitole despre: plante legumicole rădăcinoase, bulboase, vărzoase, pentru păstăi, boabe și capsule, bostănoase, tuberculi, solano-fructoase, verdețuri, aromatice și condimentare, perene, ciuperci, flori comestibile, precum și un ultim capitol dedicat principalilor agenți patogeni și dăunători, dar și carențelor și exceselor nutritive mai des întâlnite.

”Valoarea științifică a cărții este remarcabilă prin modul în care tratează fiecare specie în parte. Autorii urmează un tipar care include originea și răspândirea geografică, proprietățile alimentare și medicinale, diferite alte utilizări mai cunoscute cum ar fi cele cosmetice, particularitățile botanice și bineînțeles tehnologia de cultură – de primăvară, de vară-toamnă, de toamnă, asociată, succesivă, în solar și în seră, etc. Acolo unde este cazul, se fac referiri și la dăunătorii care produc pagube economice semnificative plantelor de cultură. Foarte interesant, autorii de câte ori au prilejul, aduc și o serie de informații istorice cu referire la dezvoltarea culturilor respective de legume în țara noastră, aportul specialiștilor români”, a subliniat Costel Vânătoru.

Bogăția cărții este dată și de numărul imens de imagini color. Sunt nu mai puțin de 1.682 de fotografii, cele mai multe originale. La acestea se adaugă și cele 110 scheme de plantare în funcție de specie și tipul de cultură.

”O multitudine de elemente care descriu speciile în discuție, sunt preluate în principal din cercetările personale ale autorilor, dar și din literatura de specialitate. Acest lucru dă tratatului un puternic caracter de originalitate, fiind în același timp și o contribuție teoretică și practică nu numai la dezvoltarea legumiculturii dar și la promovarea acesteia în cadrul horticulturii și agriculturii din România și de ce nu din lume”, a mai spus cercetătorul.

Cartea scrisă de Costel Vânătoru a primit un premiu important de la Academia de Științe Agricole și Silvice.

”Pe lista Premiile Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești” pentru publicaţii apărute în anul 2019, la secțiunea Legumicultură, a fost selectat și premiat Tratatul de legumicultură specială al dr. ing. Costel Vînătoru, cercetător științific gradul I și membru corespondent al A.S.A.S București, scris în colaborare cu drd. Bianca Mușat și drd. Camelia Bratu. Este un premiu valoros și special, totodată, deoarece se acordă o singură dată în viață, după o procedură strictă și o evaluare pe măsură a conținutului științific”, se arată în comunicatul academiei.