Previziunile pe termen scurt în sectorul agro-alimentar din Uniunea Europeană în contextul Covid-19

Conform perspectivelor pe termen scurt publicate de Comisia Europeană, pandemia Covid19 și consecințele sale dramatice au scos în evidență importanța menținerii în funcțiune a lanțurilor de aprovizionare cu alimente.

Sectorul agroalimentar din UE a răspuns până în acest moment în mod remarcabil la provocările de o amploare istorică. Datorită cererii de mâncare susținute, agricultura UE a suferit daune relativ mai mici în comparație cu alte sectoare ale economiei care sunt mult mai afectate de măsurile impuse de izolare socială.

Cu toate acestea, au existat însă și efecte grave în anumite sectoare agricole. Dincolo de problemele forței de muncă și de blocajele logistice, lanțul de aprovizionare cu alimente din UE trebuie să se adapteze constant la schimbările rapide ale cererii.

Pe piața semințelor oleaginoase, o scădere a producției de rapița și o cerere scăzută pentru semințele oleaginoase, legată de o scădere a cererii de biocombustibil datorată prețurilor scăzute ale petrolului, ar putea duce la o ofertă globală mai mică de proteine vegetale.

Pe piață zahărului, prețurile scăzute ale energiei și cererea mai mică de benzină împing producția de etanol către o pantă descendentă și se așteaptă să se producă mai mult zahăr alb în locul etanolului. Cu o ofertă globală mai mare decât cea prevăzută, prețurile pentru zahăr la nivel mondial au scăzut.

Pe piața uleiului de măsline, disponibilitățile ar trebui să rămână ridicate, deoarece se așteaptă o producție medie, combinată cu un nivel ridicat al stocurilor. Din cauza stocării, s-ar putea așteptă o ușoară creștere a cererii în țările producătoare ale UE, dar este posbil să scadă consumul în țările UE care nu produc.

Pe piețele de mere și portocale nu se așteaptă niciun impact asupra producției de anul acesta. Cererea pentru fructe mai puțin perisabile precum mere și portocale este foarte puternică.

Pe piața vinului, pe lângă provocările Covid19 care duc la scăderea exporturilor, tarifele de pe piața americană rămân o provocare importantă.

Pe piața produselor lactate, coinciderea maximului de producție al UE cu focarul Covid19 agravează impactul descendent al prețurilor și ar putea favoriza producția de produse lactate mai stabile și a celor mai puțin consumatoare de forță de muncă precum laptele praf. Închiderea piețelor agricole afectează în mod negativ unele dintre produsele lactate cu înalta valoare adăugată însă alte produse lactate pot înregistră o creștere semnificativă a vânzărilor.

Pe piața cărnii, trecerea de la serviciile alimentare la consumul casnic și capacitatea comerțului cu amănuntul de a comercializa produse din carne suplimentare poate influența producția, în special pentru carnea de vită și oaie, care are un impact pronunțat negativ. În ciuda prețurilor ridicate, creșterea producției de carne de porc vă fi limitată de restricțiile de mediu și de riscul pestei porcine africane. Din cauza crizei Covid-19, transportul animalelor vii ar putea fi restricționat. E

ste necesar să se menționeze impactul deosebit de sever al crizei Covid19 asupra sectorului florilor și pepinierelor, care nu este cuprins în acest raport și care este datorat unei serii de factori: majoritatea magazinelor au fost închise (cu excepția comercianților cu amănuntul și a pepinierelor din unele țări UE).

Sursă: Comunicat Comisia Europeană