Rezultatele controalelor specifice perioadei premergătoare zilei de 1 Mai

În perioada 23 – 30.04.2024, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a dispus acţiuni specifice perioadei premergătoare zilei de 1 Mai, prin intensificarea controalelor oficiale şi a măsurilor care trebuie aplicate pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare.

Scopul acţiunii a fost protejarea sănătăţii consumatorilor, în contextul unei afluenţe mari de turişti şi a creşterii rulajului de marfă pentru unităţile din industria alimentară din zonele de agrement şi localităţile de interes turistic.

Acțiunea, desfășurată de ANSVSA la nivel național, s-a concretizat prin verificarea a 3.211 de obiective autorizate sau înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Abaterile constatate de inspectorii ANSVSA au fost sancționate prin aplicarea a 308 de amenzi contravenționale, care au totalizat 2.261.800 de lei.

Totodată, au fost emise 7 ordonanțe de suspendare a activității, 7 ordonanțe de interzicere a activității și s-a dispus măsura de reținere oficială/sechestru pentru o cantitate de 721 de kg de produse alimentare, produse care prezentau un potențial risc pentru sănătatea consumatorilor.

Detaliat, în perioada menționată, controalele inspectorilor ANSVSA au vizat: 997 de restaurante, 64 de pizzerii, 25 de cantine, 102 cofetării-patiserii, 258 de laboratoare de cofetărie/patiserie, 128 de pensiuni turistice, 305 de unități de tip hipermarket/supermarket, 850 de magazine alimentare, 231 de unități mobile de comercializare a alimentelor, 227 de târguri – expoziții de produse alimentare și 24 puncte gastronomice locale.

Pentru a preveni apariția toxiinfecțiilor alimentare și a proteja sănătatea consumatorilor, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au controlat condițiile de igienă în care sunt recepționate, depozitate, preparate și valorificate diverse sortimente de produse alimentare și preparate culinare destinate consumului uman.

Principalele neconformități constatate au fost: nerespectarea normelor sanitare veterinare privind depozitarea, întreținerea spațiilor, echipamentelor de lucru și folosirea ustensilelor și recipentelor în stare insalubră, ambalarea, etichetarea necorespunzătoare, expunerea la comercializare a produselor alimentare fără etichetă, utilizarea spațiilor neautorizate/ înregistrate sanitar veterinar, nedemonstrarea trasabilității produselor alimentare.

ANSVSA recomandă tuturor consumatorilor să achiziționeze produse alimentare numai din unităţi sau spaţii aflate sub control sanitar-veterinar.