Săptămâna mondială privind conștientizarea utilizării de antibiotice

Parteneriatul tripartit global care solicită o utilizare mai responsabilă a antibioticelor la oameni, animale și agricultură (inclusiv acvacultură și producția de plante) a anunțat că își extinde acoperirea pentru a include sectorul de mediu.

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (OIE) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-au extins parteneriatul pentru a contracara rezistența antimicrobiană (AMR) prin adăugarea Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UN Mediu). Mișcarea intenționează să atace AMR într-un mod mai holistic. Noul parteneriat, care va fi cunoscut sub numele de Tripartite Plus, a fost anunțat la deschiderea Săptămânii mondiale de sensibilizare în domeniul antibioticelor (WAAW) în Asia și Pacific.

Directorul general adjunct al FAO și reprezentantul regional pentru Asia și Pacific, Kundhavi Kadiresan, a salutat înființarea Tripartite Plus, subliniind rolul important pe care îl joacă mediul în abordarea AMR, subliniind că toate antibioticele, fie din procesele de fabricație, oamenii și animalele, pot ajunge în sol și apă și în mediul înconjurător, dând microbilor posibilitatea de a construi rezistență.

Termenul „antimicrobieni” este utilizat, farmaceutic, pentru a descrie medicamentele utilizate pentru prevenirea și tratarea infecțiilor parazitare, bacteriene, virale și fungice. Rezistența la antibiotice este capacitatea bacteriilor de a supraviețui tratamentului cu antibiotice. Astfel, AMR este termenul general pentru rezistența medicamentului la microbi. Se întâmplă în mod natural, dar utilizarea necorespunzătoare a antimicrobienilor contribuie la o accelerare a cazurilor de AMR.

Antibioticele, inventate pentru a lupta împotriva infecțiilor, devin din ce în ce mai puțin eficiente din cauza prescripției exagerate de către medicilor veterinari, stomatologilor, dar și a utilizării abuzive de către agricultori și agronomi.

Mesajul principal al „Săptămânii mondiale privind conștientizarea utilizării de antibiotice’’ din acest an este „utilizarea cu grijă a antibioticelor”. Pentru FAO, accentul este pus pe promovarea bunelor practici în domeniul agriculturii și biosecurității, menite să prevină infecția animalelor, a acvaculturii și a producției vegetale. Obiectivul general este consolidarea eforturilor de realizare a multora dintre obiectivele de dezvoltare durabilă la nivel mondial, în special obiectivul „zero foamete”, până în 2030.