Sfaturi pentru pomicultori

La majoritatea speciilor pomicole, sezonul cald debutează cu așa numita cădere fiziologică a fructelor, care nu are efecte economice asupra producţiei. În situația când căderea este accentuată de alţi factori, de exemplu: secetă excesivă, ploi persistente reci în timpul înfloritului care reduc procentul de legare, grindină, vânturi puternice reci şi carența elementelor nutritive din sol, se impun o serie de măsuri care pot preveni efectul negativ asupra producţiei: iriga­rea, fertilizarea suplimentară cu îngrăşă­minte pe bază de azot, combaterea buruienilor etc.

Rărirea fructelor se realizează după căderea fiziologică. La piersic şi cais epoca optimă de rărire în­cepe când fructele au 7-10 mm (mărimea unei alune) şi se încheie înainte de întărirea sâmburelui. În cazul piersicului, se recomandă să se lase 3-4 fructe pe ramură mixtă, 2 fructe pe ramura salbă şi 1-2 fructe pe ramura buchet, astfel încât între fructe să rămână o distanţă de minim 10-12 cm. Fertilizarea fazială se realizează în funcţie de încărcătura de rod estimată după căderea fiziologică și după rărirea manuală sau chimică a fructelor.

Irigarea plantaţiilor se impune pentru speciile sâmburoase din zona de sud. Cantităţile de apă care se administrează la hectar variază în raport cu specia şi vârs­ta pomilor. Normele de irigare variază între 400 şi 600 m3 la hectar în livezile tinere şi 500­-800 m3 la unitatea de suprafață la cele pe rod, fracţionându-se în mai multe udări care se aplică ţinând seama de fazele critice de dezvoltare a pomilor.

Tratamentele fitosanitare se efectuează la avertizare în toate tipurile de plantaţii. La măr, păr și gutui trata­mentele importante sunt cele pentru combat­erea rapănului, făinării, focului bacterian şi a insectelor defoliatoare; la prun se combate vies­pea sâmburelui și viermele prunelor, la cais, ciuruirea bacteriană, la piersic, deformarea frunzelor, iar la cireş şi vişin se impun tratamente pentru monilioză, afide și viermele cireşelor.

Întreţinerea solului se realizează prin lu­crări manuale sau mecanice pe rând şi între rânduri. Intervalele înierbate se cosesc, iar masa vegetală rezultată se utilizează ca mulci. Pe rândul de pomi pe o bandă cu lățimea de 1,5 m se poate erbicida.