Sisteme integrate de irigare pentru agricultura de precizie!

Companiile Netafim powered by EPRS România și Reinke powered by BNY Holding au organizat astăzi, 19 august un seminar cu tema „Sisteme integrate de irigare pentru agricultura de precizie”, în cadrul fermei vegetale a Grupului Șerban din localitatea Sascut, județul Bacău.

Manifestarea a avut loc direct în câmp, lângă platforma de irigare prin picurare, unde se află stația de pompare, bateriile de filtrare, precum și instalațiile și bazinele de fertilizat. 

Grup Serban, împreună cu partenerii de la Netafim powered by EPRS România și Reinke powered by BNY Holding, au realizat un proiect agricol în care au integrat mai multe tehnologii care să satisfacă nevoile fiecărei culturi incluse în rotație, cum ar fi sisteme de irigare cu pivoți mobili, irigare prin picurare, prin aspersie, sisteme de fertirigare, automatizări, senzori de sol, stații meteo, demonstrând că agricultura de precizie poate fi scalată și la ordinul de mii de hectare.

În cadrul sistemului de 5000 ha în 2020 s-au irigat 700 ha, iar până la finele anului 2021 se va ajunge la 1400 ha. Suprafața va continua să crească și în anii următori, astfel încât în 2022 vor irigate 2100 ha și în anul 2023, 2800 ha.

La eveniment s-au evidențiat soluțiile tehnice folosite în cadrul proiectului, precum și profitabilitatea unui astfel de sistem. Nicolae Șerban, fondatorul Grupului Serban, Bogdan Zainea, managerul Netafim powered by EPRS Romania, Dragoș Zainea, managerul Reinke powered by BNY Holding, precum și Isaac Tzarfati, consultant agricol au punctat importanța acestor sisteme integrate de irigare pentru agricultura de precizie.

Grup Șerban este un grup de firme cu capital românesc, în plină expansiune, care și-a început activitatea în Onești, în 1994. Structura grupului este integrată și are următoarele domenii de activitate: agricultură, comerț cu cereale, plante oleaginoase și leguminoase, creșterea păsărilor, panificație, patiserie-cofetărie, alimentație publică (lanț propriu de magazine – Băcăniile Șerban), distribuție și transport.