Swifterdisc XE Mega: o grapă cu discuri care doboară recorduri – 769,36 hectare!

Aceasta este suprafața cultivată cu Bednar Swifterdisc XE 18400 MEGA în timpul unei probe de funcționare continuă de 24 de ore (23 de ore și 36 de minute timp de funcționare netă a mașinii). Aceasta înseamnă un plus incredibil de 125,36 hectare față de recordul actual din anul 2007 pentru numărul de hectare cultivate în 24 de ore.

Acest record incredibil a fost atins în timpul evenimentului „24 HOURS RECORD”, organizat de Bednar în colaborare cu reprezentantul Bednar și JOHN DEERE în România, compania IPSO Agricultură, folosind un ansamblu format din tractorul JOHN DEERE 9RX 640 și cultivatorul Swifterdisc XE 18400 MEGA.

Despre evenimentul „24 HOURS RECORD

Întregul eveniment a avut loc în România, la jumătatea lunii iulie, în partea de sud a țării, lângă orașul Slatina. Întreprinderea agricolă Olt Piess Slatina a oferit facilitățile pentru tentativa de doborâre a recordului. România a fost aleasă datorită suprafețelor de teren extinse pe care le dețin fermele locale. Pentru a demonstra utilizarea reală și potențialul ansamblului, proba a avut loc pe șase terenuri diferite de pe care s-a recoltat recent grâu, rapiță de iarnă și mazăre. Cel mai întins teren pe care l-a prelucrat ansamblul în timpul evenimentului a avut o suprafață de 161,36 hectare.

Condițiile de teren și setările mașinii

Suprafața mare a terenurilor și combinația dintre lățimea mare și viteza de lucru ridicată au permis ansamblului să obțină parametri de funcționare excelenți. Performanța medie a fost de 32,6 hectare pe oră, iar consumul de combustibil a fost de 3,1 litri pe hectar în timpul net de 23 de ore și 36 de minute. În acest timp, ansamblul a parcurs o distanță de 450,7 kilometri, iar consumul total de combustibil a atins valoarea de 2.355,6 litri.

Adâncimea de lucru setată la grapa cu discuri a fost de 7 centimetri. Timpul de inactivitate al ansamblului, necesar pentru întreținerea esențială și alimentare, a fost de doar 24 de minute. Conducătorii au făcut schimb în timpul lucrului, de exemplu, atunci când mașina întorcea la capăt de rând.

Echiparea mașinii Swifterdisc XE Mega care a doborât recordul

Pentru tentativa de a doborî recordul, modelul Swifterdisc XE 18400 MEGA a fost echipat cu discuri agresive cu formă specială, cu un diametru de 560 × 5 mm, și cu ruloul posterior V-RING cu un diametru de 630 mm dotat cu răzuitori. În varianta standard, mașina oferă reglare hidraulică în mod confortabil a adâncimii de lucru, utilizând cleme hidraulice.

Întoarcerea la capăt de rând este rapidă, datorită ridicării secției de discuri; mașina se întoarce utilizând rulourile posterioare, roțile de sprijin din față și osia de transport. În timpul lucrului, prima osie este ridicată pentru a obține o presiune descendentă mai mare pe secția de discuri.

La eveniment au asistat reprezentanții companiilor Bednar, IPSO Agricultură și John Deere. Editorul revistei agricole germane Profi a îndeplinit rolul de jurat independent.

Bednar: lider în segmentul mașinilor cu lățime mare

BEDNAR s-a specializat încă de la început în producția de mașini cu lățime mare. Am fabricat prima astfel de mașină în 2003: a fost cultivatorul SWIFTER SM. Putem vedea un interes tot mai mare pentru astfel de mașini pe piață, ceea ce ne-a determinat să lansăm noua serie Swifterdisc XE_MEGA în anul 2021. În prezent aceasta cuprinde trei modele cu o lățime de lucru de la 14,4 la 18,4 metri. Sunt extrem de mulțumit și mândru de ceea ce am reușit să realizăm cu utilajul nostru în timpul probei de funcționare de 24 de ore. Rezultatul confirmă nu doar calitatea mașinii, care a rezistat unei sarcini atât de mari, ci, mai presus de toate, productivitatea și eficiența ridicate care pot fi atinse. Cred că această mașină poate fi interesantă pentru mulți clienți europeni, în special dacă avem în vedere suprafața terenurilor locale pe care oferă performanțe incredibile”, a subliniat ing. David Ryčl, director de marketing al Bednar FMT.

769,36 hectare cultivate în 24 de ore

”Este aproape ora trei. Startul oficial al evenimentului 24 HOURS RECORD, în timpul căruia intenționăm să demonstrăm randamentul maxim al cultivatorului Swifterdisc XE 18400 MEGA. Ansamblul și conducătorii sunt pregătiți. Ne aflăm la poziția de plecare. Trei, doi, unu… start!

România, 12 iulie 2023. Ceasul digital arată ora 11:11. Monitorul tractorului, proiectat în cort utilizând o conexiune la distanță, arată că suprafața prelucrată depășește limita de 644 de hectare. Știm că am reușit să doborâm recordul din 2007 în ceea ce privește numărul de hectare prelucrate. Nu ne oprim; ansamblul continuă să funcționeze.

Construim poarta și întindem panglica de final de-a lungul liniei de lucru a mașinii, pe care ansamblul ar trebui să o treacă la ora 15:00. Cronometrăm ultimul minut. Ultimele secunde. Ansamblul se apropie, învăluindu-ne într-un nor de praf, dar începem să simțim o bucurie imensă. Contorul tractorului s-a oprit la 769,36 hectare. Avem grapa cu discuri care a prelucrat cel mai mare număr de hectare din lume”, a transmis ing. David Ryčl, director de marketing al Bednar FMT.