Un nou focus științific este necesar pentru a ajuta la rezolvarea crizei alimentare globale

Sistemul alimentar global nu este sustenabil și necesită urgent o revizie, potrivit  potrivit unui grup de 12 membri ai facultăților din Universitatea din Michigan, care au emis un apel către comunitatea academică globală în jurnalul „Frontiers in Sustainable Food Systems’’.

Cercetătorii, care fac parte din Initiațiva Sisteme Alimentare Susținute a U-M, au cerut colegilor din întreaga lume să adopte un nou focus științific pentru studiile privind sistemul alimentar, numindu-l o „transformare urgentă”.

„Un sistem global care lasă milioane de alimente nesigure în timp ce contribuie la obezitate, care generează o degradare semnificativă a mediului și care compromite bunăstarea consumatorilor și producătorilor, provoacă comunitatea de cercetare să ceară noi întrebări de cercetare și să aplice noi cadre analitice pentru a le analiza’‘, au concluzionat cercetătorii UM.

Inițiativa Sisteme Alimentare Durabile a UM a fost formată dintr-un grup de tinere cadre didactice.

În articolul lor, cercetătorii propun un nou cadru analitic pentru studiul sistemului alimentar global care se află la intersecția a patru teme: ecologia agroecosistemeelor, echitatea în sistemele alimentare globale și locale, dimensiunile culturale ale alimentelor și agriculturii, și sănătatea umană. Acestea rezumă importanța fiecăreia dintre cele patru teme de cercetare.

Un accent mai larg asupra gestionării interacțiunilor ecologice în cadrul fermelor ar reduce consecințele negative ale agriculturii asupra mediului.

Problemele de capital sunt esențiale pentru rezolvarea mai multor crize alimentare. Accesul slab la alimente sănătoase, diverse și la prețuri accesibile este esența insecurității alimentare la nivel mondial. Una dintre cele mai stricte contradicții ale sistemului actual este abundența hranei, în timp ce milioane de oameni rămân fără siguranță alimentară: în timp ce lumea produce suficiente calorii comestibile pentru a alimenta mai mult de 9 miliarde de persoane, 815 milioane de persoane s-au aflat în stare de subnutriție cronică în 2016.

Globalizarea a generat o tendință spre omogenizarea dietei pe baza dietei occidentale, adesea cu consecințe negative asupra sănătății. Reducerea concomitentă a diversității alimentare și a unor culturi „indică o criză a democrației evidente în sistemele alimentare actuale”, au scris cercetătorii UM.

În întreaga lume, bolile cardiace, accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat, obezitatea și alte boli legate de regimul alimentar sunt vinovate de ani pierduți din viața sănătoasă și sunt responsabili pentru o povară socio-economică enormă. „Legătura sănătății publice globale cu tipul, calitatea și disponibilitatea alimentelor este o parte esențială a noii paradigme”, pentru cercetarea sistemului alimentar, spun cercetătorii.