Vremea în această săptămână…

În această perioadă va predomina un regim termic al aerului în general mai scăzut decât în mod obișnuit, la nivelul întregului teritoriu agricol al țării. Temperatura maximă a aerului se va situa între 5…19°C, iar cea minimă între -5…8°C în majoritatea regiunilor, fiind condiții de producere a brumei și înghețului superficial la sol, în special în depresiunile din estul Transilvaniei și nordul Moldovei.

Sub aspect pluviometric, se prognozează ploi locale, izolat cu caracter de aversa, acestea fiind însoțite de intensificări temporare ale vântului, iar cantitățile de apă pot fi semnificative din punct de vedere agricol. Totodată, în nordul și centrul țării vor fi posibile precipitații mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare). Aprovizionarea cu apă a solului pe adâncimea 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. Local în vestul, centrul și nordul Moldovei, centrul, izolat sud-estul Dobrogei, centrul și estul Transilvaniei, nordul și nord-estul Munteniei, nord-vestul Banatului, se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată. Rezerva de umiditate în stratul 0-20 cm (ogor) se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a țării.

Conținutul de apă din sol va prezenta valori scăzute (seceta pedologică moderată) local în vestul Crisanei. În condițiile agrometeorologice menționate, atât la culturile de toamnă, cât și la speciile pomi-viticole, ritmurile vegetative vor evolua în general normal pe aproape întreg teritoriul agricol al țării, iar în zonele depresionare, procesele de creștere și dezvoltare ale plantelor se vor desfășura ușor mai lent. Cerealele de toamnă (orz și grâu) vor parcurge formarea frunzei a treia și înfrățirea, precum și începutul alungirii paiului, cu o stare de vegetație în general bună și medie. În semănaturile tardive se va definitiva faza de răsărire, continuandu-se de asemenea formarea frunzei a treia. La cultura de rapița va predomina înfrunzirea (7-14 frunze) la nivelul întregului teritoriu, plantele prezentând o uniformitate și vigurozitate pe ansamblu medie și bună, iar în sudul, vestul și estul țării se va înregistra alungirea tulpinii.

În majoritatea plantațiilor pomicole, soiurile extratimpurii și timpurii de sâmburoase (cais, piersic, cireș) se vor afla la înflorire, iar seminţoasele (măr, păr, gutui), la înmugurire și dezmugurire. Vița-de-vie din cea mai mare parte a podgoriilor va parcurge starea de repaus vegetativ, iar în sudul țării se va semnala faza de „plâns”. La culturile de primăvară din prima urgență, predominante vor fi fazele incipiente de vegetație (germinare și răsărire), iar la floarea-soarelui și porumb se vor putea efectua lucrările de pregătire a patului germinativ. Pe ansamblu, în zilele cu precipitații, pregătirea patului germinativ, semănatul culturilor de primăvară, tăieri și tratamente în vii și livezi, fertilizări și erbicidări vor fi întrerupte temporar.

Sursa: meteoromania.ro