Cum oprim creșterea pirului fără chimicale

Buruienile apărute în grădina de legume produc pagube plantelor pe care încearcă să le sufoce prin dezvoltarea lor. Printre plantele care afectează cel mai mult grădina de legume este pirul (Agropyrum repens – n.r.), o buruiană cu dezvoltare luxuriantă, foarte greu de combătut. Dacă cei care se ocupă de agricultura clasică au la îndemână numeroase soluții chimice ce îi pot ajuta în lupta cu eliminarea acestei buruieni din cultură, cei care aleg să practice o agricultură ecologică reușesc cu greu să stopeze dezvoltarea pirului.

Iată câteva soluții testate pentru a scăpa de pir fără chimicale.

1.Cultivarea unui amestec de semințe de lolium(reigrasul peren), festuca, trifoi, ghizdei
Pirul este localizat într-o anumită porțiune a terenului, tocmai de aceea pentru a-l combate, pe locul unde a crescut această buruiană este indicat să puneți semințe care intră în vegetație înaintea acestuia. Trebuie știut faptul că pirul pornește în vegetație începând cu luna aprilie. Un amestec ce se poate folosi este cel format din lolium (reigrasul peren), festuca, trifoi, ghizdei. În lunile iulie-august când pirul începe să facă sămânță, el își va pierde din capacitatea de a invada solul. Treptat, pirul va fi sufocat și pe teren vor rămâne doar plantele semănate.

2.Trifoiul pitic
O altă metodă folosită de grădinari pentru combaterea pirului este aceea de a cultiva pe zona afectată trifoi pitic care nu doar că elimină buruiana, dar poate fi folosit și ca îngrășământ verde, întrucât îmbogățește terenul cu azot dacă este plantat pe intervalul pentru mulci verde. Un alt avantaj al culturii de trifoi pitic este acela că permite păstrarea apei în sol, ceea ce favorizează dezvoltarea râmelor benefice substratului pentru culturi.

3.Floarea-soarelui inamicul numărul unu al pirului
Pentru reușita ”tratamentului” este recomandat să faceți o arătură adâncă de toamnă, astfel încât să puteți scoate rizomii la suprafață și aceștia să fie distruși de ger, iar primăvara să faceți o trecere cu grapa cu colți, care are rolul de a culege rizomii și ai aduce la capăt de rând. Imediat după aplicarea grapei se seamănă floarea-soarelui care concurează pirul și alte buruieni.

4.Acoperirea solului cu un carton umed
Această soluție se recomandă a fi folosită pe suprafețele mici afectate de pir. Se recomandă mulcirea patului de pământ cu fân, iarbă uscată, frunze pentru a împiedica semințele de buruieni să ajungă pe suprafața stratului de pământ. Stratul de pământ de deasupra cartonului poate fi utilizat pentru cultivarea de legume. Prin această metodă, pirul nu va avea suficientă putere pentru a trece de cartonul umed și de stratul de pământ.

5.Mulcirea
Pentru eliminarea pirului din cultura de căpșuni este indicată mulcirea. Mulcirea solului la cultivarea căpșunilor în sistem ecologic este o lucrare cu dublu rol care protejează culturile de apariția buruienilor și împiedică evaporarea apei din sol. Mulciul este un strat care acoperă solului și îl protejează împotriva soarelui, eroziunii și uscării.
La solul de căpșuni, mulcirea se face chiar în perioada înfloririi pentru a preveni fructele să ajungă pe sol şi se continuă pe tot parcursul verii. Stratul de mulci trebuie să aibă grosimea de 5-10 cm, permițând schimbul de gaze dintre sol și atmosferă.
O altă variantă de a scăpa de pirul ce s-a instalat în cultura de căpșuni este mulcirea cu folie de plastic care se face se face chiar la înființarea plantației, la plantarea stolonilor, aceasta având în plus rolul de a păstra umiditatea in sol. Căpșunii se pot proteja cu folie neagră, dar pentru aplicare cu succes a acestei metode este indicat să ai un sistem de irigare prin picurare.