Albinele, cele mai importante specii de polenizare la nivel mondial

Un studiu fără precedent realizat de Universitatea din California – San Diego și care integrează date din întreaga lume a arătat că albinele sunt cele mai importante specii de polenizare din lume în ecosistemele naturale și contribuie în mod esențial la funcțiile naturale ale acestora.

Rezultatele identifică în mod clar mierea de albine ca fiind cel mai frecvent vizitator pentru florile care nu sunt recoltate, la nivel mondial.

Importanța globală a albinelor de miere este subliniată în continuare atunci când se consideră că aceasta este una dintre zecile de mii de specii polenizatoare din lume, inclusiv viespi, muște, gândaci, fluturi, molii și alte specii de albine.

„Biologii știu de mult timp că albinele de miere sunt răspândite și abundente, dar cu acest studiu vedem în termeni cantitativi faptul că ele sunt în prezent cei mai de succes polinatori din lume”, a spus Keng-Lou James Hung, care a condus studiul ca student absolvent în UC San Diego – Divizia de Științe Biologice.

Albinele sunt originare din Africa, Orientul Mijlociu și Europa de Sud și au devenit naturalizate în ecosistemele din întreaga lume ca urmare a transportului intenționat efectuat de oameni. În timp ce populațiile de albine de miere pot fi sănătoase în multe părți ale lumii, cercetătorii remarcă faptul că sănătatea coloniilor de albine administrate este amenințată de o serie de factori, printre care pierderea habitatelor, pesticide, agenți patogeni, paraziți și schimbările climatice.

„Deși se pare că au un impact disproporționat asupra ecosistemelor naturale, în mod surprinzător înțelegem foarte puțin despre efectele ecologice ale albinelor în sistemele non-agricole”, a declarat David Hoell, coautor al cercetării.

Studiul confirmă, de asemenea, faptul că prezența unei specii extrem de abundente care polenizează un număr însemnat de specii de plante, nu exclude existența altor  populații polenizatoare pentru ca întregi comunități de plante să fie de polenizate.