Alimentele procesate și legătura lor cu cancerul

O legătură între alimentele foarte prelucrate și cancer a fost sugerată de cercetătorii francezi. Ei au clasificat anumite alimente, inclusiv prăjituri, găluște de pui și pâine produsă în masă ca fiind „ultra-procesate”.

Un studiu de 105.000 de oameni a sugerat că astfel de alimente consumate des, cresc riscul de apariție al cancerului.

Experții au spus că o dietă sănătoasă este cea mai bună.

Produse considerate ultra-procesate:

  • Pâine și chifle ambalate în masă;
  • Gustări ambalate dulci, inclusiv chipsuri;
  • Batoane de ciocolată și dulciuri;
  • Suc și băuturi îndulcite;
  • Chiftele, păsări de curte și nuggets de pește;
  • Fidea și supe;
  • Alimente congelate sau mese gata preparate;
  • Alimente fabricate în întregime din zahăr, uleiuri și grăsimi.

Dar despre alimentele ultra-procesate?

Echipa de la Universitatea Sorbonne Paris Cite – a folosit sondaje de hrană pe parcursul a două zile pentru a afla ce consumă oamenii.

Participanții la studiu, care erau în majoritate femei de vârstă mijlocie, au fost urmăriți în medie cinci ani.

Rezultatele publicate în British Medical Journal, au arătat că, în cazul în care proporția alimentelor ultra-procesate din dietă a crescut cu 10%, atunci numărul de cancere detectate a crescut cu 12%.

În timpul studiului:

  • În medie, 18% din dieta oamenilor a fost ultra-procesată;
  • În medie, au existat 79 de cancere la 10.000 de persoane în fiecare an;
  • Creșterea proporției alimentelor procesate cu 10% ar conduce la nouă tipuri de cancere suplimentare la 10.000 de persoane pe an;

Cercetătorii au concluzionat: „Aceste rezultate sugerează că un consum rapid de alimente ultra-procesate poate conduce la o creștere a cancerului în următoarele decenii. Aceștia au afirmat că ultimele constatări trebuie „confirmate de alte studii la scară largă.”

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*