Combaterea ecologică a bolilor și dăunătorilor la cultura de tomate!

Când ne gândim la cultivarea tomatelor în sistem ecologic, avem impresia că este practic imposbil să păstrăm cultura curată, fară boli și dăunători, dar, cel mai important, fară a aplica insecticide și fungicide convenționale. În primul rând, bolile și dăunătorii pot fi ținuți la distanță dacă respectăm câteva elemente că: respectarea asolamentului, utilizarea soiurilor rezistente și menținerea sănătății solului (prin aplicarea de produse ecologice).

Este important să avem grijă atât de sol, cât și de plante. Un sol bogat în humus și microorganisme (pe lângă azot, fosfor, potasiu, etc.) este un sol plin de viață, care oferă plantelor toate elementele esențiale pentru dezvoltarea sănătoasă a acestora. Un sol slab aprovizionat și fară activitate microbiologică oferă patogenilor locul ideal pentru dezvoltarea pe plantă, deoarce plantele nu au puterea de a lupta cu aceștia. Pe lângă îngrășămintele clasice, cum ar fi gunoiul de grajd, mranița, compostul, se recomandă a se utiliza și fertilizanţi pe bază de vermicompost, alge, sau plante. Dintre toate acestea, extractul de vermicompost este cel mai complex fertilizant. Pe lângă NPK, conține și anumite enzime care se găsesc numai în tractul digestiv al unei categorii de râme. Aceste enzime sunt foarte benefice plantelor și, pe lângă acestea, extractul este bogat și în microorganisme, aminoacizi, acizi humici și bacterii vii care populează solul și îl îmbunătățește. Plantele devin rezistente la schimbările bruște de temperatură, păstrează umiditatea în sol și în plantă pentru mai mult timp și, în plus, sistemul radicular o să fie mult mai puternic.

Un alt îngrășământ cunoscut de fermierii pricepuți, despre care unii susțin chiar că este cel mai bun în materie, este o plantă cu flori galbene, care crește foarte repede și care stârpește buruienile: muștarul. Îl puteți semănă în orice moment al anului, dar trebuie să țineți cont de faptul că trebuie îngropat înainte de înflorire. Trebuie evitat să fie plantat pe o parcelă unde au fost cultivate napul, varza sau ridichiile.

Lucerna este o plantă cu rădăcini foarte adânci care se folosește că îngrășământ verde ce fixează azotul. Aceasta ajută solul dacă o lăsați pe loc timp de un an. O puteți semănă primăvara sau toamna, pentru a o îngropa din toamna următoare. Pare un timp destul de mare, dar să nu uităm de rotația culturilor, care este foarte importantă, iar lucerna este una dintre culturile de bază ce trebuie luată în calcul.

Pentru culturile în spații protejate o să fie mai greu de semănat muștar sau lucernă, dar se poate utiliza mazărea în toamnă și în primăvară întoarsă.

Insecticide naturale

Aveți posibilitatea de a cumpăra din magazinele specializate produse fitosanitare ecologice. Respectivele insecticide sunt fabricate pe bază de ulei de neem, ulei de pin, extracte din plante sau alte uleiuri vegetale și esențiale. Totodată, o metodă eficientă pentru combaterea dăunătorilor este utilizarea capcanelor cu feromoni sau lipicioase și plante cu efect repelent asupra dăunătorilor. Ținând cont de faptul că o problemă stridentă a sectorului legumicol din țară este insuficientă forței de muncă, legumele sunt cultivate pe suprafețe relativ mici, deci utilizarea acestor metode devine și mai accesibilă. Aceste plante pot fi atât cultivate pe câmpurile unde sunt produse legumele, menținând astfel la distanță atât dăunătorii, cât și utilizate la producerea insecticidelor bio cu care sunt mai apoi stropite plantele. În acest sens sunt utilizate muștarul, pelinul, busuiocul, ceapa, urzica, ricinul și altele.

Pentru a menține sub control bolile și a obține o recoltă bogată, este important să realizați următoarele procedee:

1.Tratarea cu aburi fierbinți a semințelor sau a solului dacă este posibil;

2. Arderea parților de plante infectate de îndată ce au fost depistate, pentru a evita răspândirea bolii;

3. Achiziționarea de semințe tratate cu fungicide;

4. A se planifica pe cât posibil o rotație cât mai îndelungată.

Pentru a combate bolile provocate de ciuperci (mana tomatelor, putregaiul coletului, făinarea) pot fi utilizate produsele pe bază de: sulfat de cupru, Trichoderma, Bacillus, extract de Mimosa tenuifolia și altele, precum și uleiul de neem, care are proprietățile bine cunoscute că îngrășământ și insecto-fungicid.

Drd. Ing. Angela Cristina AMUZA – Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Protecția Plantelor – București