Dăunătorii culturilor anticipate de legume din spațiile protejate

Este sezonul culturilor de legume anticipate din solarii. În această perioadă, puricele negru şi puricele vărgat atacă îndeosebi culturile de ri­dichi. Dar poate ataca şi alte culturi, în special cele de verdeţuri. Se recunoaşte prin perforaţiile circulare de mici dimensiuni de pe frunze, acestea apărând ca ciuruite. Combaterea chimică se face prin tratamente foliare cu produse pe bază de deltametrin în diferite doze, de la 0,005 la 0,06 %, în funcţie de concentraţia de substanţă activă, sau cu produse pe bază de imidacloprid în concentraţie de 0,02 până la 0,075 %, sau cu produse pe bază de cipermetrin în concentraţie de 0,01 până la 0,03 %.

Spanacul poate fi atacat de păduchele negru de frunze, o specie de afide polifagă cu cca 200 de plante gazdă. For­mează colonii aglomerate, de culoare neagră, pe partea inferioară a frunzelor, de unde larvele şi adulţii absorb prin înţepare hrana din ţesuturi. Plantele ata­cate sunt dezvoltate neuniform, frunzele se ofilesc treptat, se usucă şi cad. Acest dăunător este un transmiţător de viroze. Este vorba de vi­rusuri specifice culturilor de spanac, dar şi pentru fasole, castraveţi, pătrunjel, var­ză, conopidă şi altele. Combaterea se face prin tra­tamente foliare similare cu cele din cazul puricilor. Aceste trata­mente vor acoperi şi atacul păduchelui verde al salatei.

Obligatoriu, fermierii trebuie să ia în calcul timpul de pauză nece­sar, înainte de recoltare. Pentru trata­mentele recomandate, acesta variază între 7 şi 14 zile.