De la Fermieri pentru Fermieri – Ediția a VII-a a Congresului APPR – Mândru că sunt fermier!

Viitorul producției de hrană depinde de asimiliarea tehnologiilor moderne și sigure!

Congresul „De la fermieri pentru fermieri” a dat startul seriei de evenimente dedicate fermierilor în anul 2022. Evenimentul anual APPR a fost organizat pe 15-16 februarie, la hotel Crowne Plaza și s-a desfășurat fizic & online pe canalele de comunicare.

Pe data de 15 februarie 2022, în preambului congresului a fost organizată și o CONFERINȚĂ DE PRESĂ pentru a informa jurnaliștii presei agricole despre Strategiile de dezvoltare și noile proiecte ale APPR în 2022.

Astazi, 16 Februarie 2022, la hotelul Crowne Plaza din București, în cadrul Congresului anual APPR – Mândru că sunt fermier au fost dezbătute, împreună cu partenerii manifestării, cele mai actuale provocări ale agriculturii europene.

În deschidere, Ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu a vorbit despre problemele cu care se confruntă agricultura româneasscă și și-a arătat deschiderea de a fi aproape de asociațiile de fermieri în demersurile făcute pentru a duce problemele acestora pe masa de la Brexelles.

Din partea APPR a vorbit Alina Crețu, Director Executiv, care a prezentat obiectivele asociației, dar și Cristina Cionga, European Affairs Director, care a evidențiat demersurile făcute pentru ca problemele fermierilor să fie ascultate la Bruxelles.

În primul panel au fost abordate mai multe teme de interes pentru fermieri:

• Exigențele PNS 2023-2027

• Decernarea trofeelor “Porumbul de Aur” 2021

• Lansarea Târgului FarmConect România

• Lansarea Campionatului Național de Fotbal al Fermierilor, Ediția a II-a

În cea de a doua parte a evenimentului au fost organizate:

• Workshop-ul internațional “AGRO POLICY”

• Conferința internațională a producerii de sămânță “EMBRYO”

În cadrul sesiunii international de politici agricole “AGRO POLICY” vorbitorii au tras un semnal de alarmă vis a vis de exigențele impuse de noua Politică Agricolă Comună.

 “Cea mai mare provocare pentru fermierii europeni o reprezintă strategia Farm to Fork, parte integrantă a Pactului Verde European. Pentru a răspunde cerințelor impuse de noua Politică Agricolă Comună, producătorii agricoli trebuie să fie solidari și să coopereze la nivel european”, a explicat Céline Duroc, Director General CEPM.

Și europarlamentarul Carmen Avram a ținut să precizeze că fermierii români au nevoie de măsuri agricole care să îi ajute în activitate. „Fermieri, Green Deal rămâne doar o poveste frumoasă. Pentru ca ea să devină realitate, agricultura trebuie ridicată la rang de aliat, iar fermierii să fie dotați corespunzător, pentru a putea susține tranziția verde. Reforma PAC a pus pe masă meniul cu instrumentele necesare. Acum, Planul Național Strategic va alege din acest meniu măsurile adecvate fermierilor români, pentru ca anii care vin să-i ajute, nu să-i încurce”, a conchis europarlamentarul.

Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroeconomică Banca Transilvania a vorbit despre reformele structurale în contextul implementării programelor Uniunii Europene.

Economia României s-a redinamizat în 2021, evoluție susținută de relansarea economică mondială și europeană, redeschidere și nivelul redus al costurilor reale de finanțare. Se notează rezistența la suprapunerea șocurilor (inclusiv politice) în a doua jumătate a anului trecut, determinată de ameliorarea contribuției factorilor de producție la ritmul anual al PIB potențial (structura de rezistență). 2021 s-a evidențiat atât prin creșterea investițiilor productive, cât și prin startul procesului de ajustare din sfera finanțelor publice (susținut de majorarea puternică a PIB-ului nominal).

Pe de altă parte, atragem atenția cu privire la oportunitățile pentru economia internă pe termen scurt și mediu, inclusiv reformele structurale (în contextul implementării programelor Uniunii Europene), dar și culoarul favorabil pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE – grupul țărilor dezvoltate). România dispune de resurse (digitale, umane și financiare), iar perspectivele de reforme (pentru implementarea Next Generation) vor determina o accelerare a proceselor de creștere, dezvoltare și convergență economică europeană în acest deceniu”, a subliniat lectorul Andrei Rădulescu.

Europarlamentarul Daniel Buda, Vicepreședinte al COMAGRI din Parlamentul European a declarat în cadrul panelului că: ”Viitorul Plan Național Strategic trebuie să oglindească în totalitate realitățile din teren și nevoile fermierilor!”

Crearea unui sector agricol inteligent și durabil, care să valorifice oportunitățile economice din zonele rurale reprezintă o necesitate la nivelul Uniunii Europene. Pandemia ne-a dovedit încă o dată, în plus, cât de rezilient este sectorul agricol, iar Planul Național Strategic trebuie să ne garanteze că există mecanisme concrete pentru a asigura securitatea alimentară pe termen mediu și lung”, a mai adăugat europarlamentarul.

La finalul primei părți a evenimentului a avut loc lansarea Campionatului Național de Fotbal al Fermierilor, Ediția a II-a, competiție organizată de APPR – Mândru că sunt fermier.

Producerea de sămânță cu origine locală sau internațională reprezintă activitatea în care fermierii din România sunt formați profesional și dispuși să investească în continuare pentru a-și întregi și diversifica activitatea agricolă.

APPR – Mândru că sunt fermier sprijină fermierii multiplicatori în activitatea de producere de sămânță din România, motiv pentru care, în cadrul Congresului Anual “De la fermieri pentru fermieri”, a fost organizată prima ediție a Conferinței Internațională a producerii de sămânță “EMBRYO”.

În cadrul sesiunii cu participare internațională, dedicată producătorilor de sămânță (Embryo), lectorii au dezbătut subiecte de actualitate legate de acest domeniu, inclusiv problemele pe care le întâmpină în această activitate.

România reprezintă centru de cunoaștere și profesionalism în domeniul producerii de sămânță și Alianța Industriei Semințelor România în parteneriat cu APPR sprijină fermierii multiplicatori în activitatea producerii și îi invită să dezbată cele mai actuale provocări ale acestui domeniu.

“Conferința EMBRYO este un eveniment care are toate șansele să atragă atenția, pentru că România are o îndelungată experiență și tradiție în producția de semințe pentru culturi de câmp. Este cadrul în care avem ocazia să vorbim despre oportunitățile pe care le creează aceast sector cu valoare adăugată ridicată, dar și despre obstacolele cu care se confruntă. Nu în ultimul rând, organizarea ei vine într-un moment crucial pentru a pune soluțiile tehnologice avansate în slujba sustenabilității pe care ne-o dorim ca societate”, a transmis Maria Cîrjă, Director de Marketing, Corteva Agriscience.

Natalia Albu, Operations Leader Lidea a adus în discuție provocările producerii de sămânță din România. “Pentru Lidea, România reprezintă o piață strategică pentru multiplicarea și procesarea de sămânță. Producem în România, pentru fermierii români!a precizat Natalia Albu, Operations Leader, Lidea.

Și Pompiliu Mustățea, Directorul General INCDA Fundulea a vorbit despre cum noile abordări genetice ușurează munca amelioratorului dar totodată conduc și la costuri mari. Provocarea de a rămâne competitivi pe piață, dar și noile tendințe în domeniul ameliorării plantelor și producerii de sămânță, au fost principalele subiecte ale cercetătorului.

La rândul său, Georgeta Dicu, Director Cercetare – Promovare, Expert Agribusiness a subliniat cât de importantă este ameliorarea plantelor pentru agricultură.

Rezultatele cercetării agricole românești, pionieratele internaționale în ameliorarea plantelor pe care România le-a obținut de-a lungul anilor, memoria ilustrilor oameni de știință din domeniul ameliorării în sectorul vegetal, toate acestea ne obligă să continuăm munca de ameliorare, munca de a crea soiuri și hibrizi pentru principalele plante de cultură mare. Contribuția fiecărei entități din domeniul public sau privat în parte și, a tuturor împreună, poate contribui la progresul genetic așteptat de către fermierii români și poate asigura stabilitatea recoltelor și siguranța alimentară.

Ne bucurăm că la prima ediție a Conferinței Internaționale a producerii de sămânță “EMBRYO” organizată în cadrul Congresului Anual “De la fermieri pentru fermieri”, de către APPR putem află împreună tendințele, dificultățile, constrângerile și provocările din domeniul ameliorării plantelor și producerii de sămânță”, a spus Georgeta Dicu.

Evenimentul a avut un real succes prin organizare, tematică, abordare și participarea personalităților care se implică nemijlocit în procesul de decizie privind agricultura europeană -reprezentanţi ai autorităților naţionale şi europene, ai Confederaţiei Europeane a Porumbului cât şi fermieri şi cercetători de pe alte meridiane dae și a jurnaliștilor presei agricole care prezintă obiectiv problemele din agricultură.

Punctul de mare interes în cadrul Congresului l-a reprezentat, decernarea trofeelor Porumbul de Aur 2021”, care a premiat excelența fermierilor!

Partenerii celei de a VII-a ediție a Congresului  APPR – Mândru că sunt fermier au fost: AgriCloud, AIPROM, Agrobiotechrom – ABR, Borealis L.A.T, Banca Transilvania, Corteva Agriscience, Centrul Roman de Politici Europene – CRPE, OGOR, Syngenta Romania, Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală, Lidea Romania, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea, Expert Agribusiness – Seminte si pesticide – Fundulea, Rodbun Grup.