“În agricultură nu te plictisești niciodată, pentru că este un domeniu viu, dinamic, cu provocări la tot pasul!”

Interviu cu Alina Volintiru, Product Manager cereale și leguminoase Saaten Union România

Cum s-a derulat evoluția dumneavoastră profesională în agribusiness?

Am avut norocul să ajung să lucrez în agricultură la finalul anilor ’90, într-o companie multinațională cu istoric și tradiție în producerea și comercializarea de semințe certificate. Am început de jos, cu rol administrativ și pe parcurs am urmat studii de specialitate care m-au ajutat să-mi dezvolt o carieră în semințe, în dezvoltarea acestui segment în cadrul companiei unde lucrez. Îmi place ceea ce fac și mă implic, uneori mai mult decât ar trebui, pentru a-mi îndeplini rolul, să susțin echipa din care fac parte, prin selectarea și punerea pe piață a celor mai bine adaptate soiuri pentru condițiile de cultură din țara noastră.

Care sunt elementele motivaționale în cariera dumneavoastră și care este filosofia de business după care vă ghidați?

Susținerea echipei din care fac parte este esențială, nu poți avansa și nu te poți dezvolta, atât profesional cât și personal, decât prin contribuția ta în echipa cu care lucrezi și cu sprijinul ei. De asemenea, să fii bun în rolul tău și să scoți tot ce e mai bun din colegii cu care lucrezi pentru a colabora, avansa și dezvolta împreună. Foarte important pentru mine este și asumarea muncii făcute, chiar și atunci când rezultatul este negativ – este esențial să știi de ce ai avut un rezultat slab și să înveți din greșeli.

Cât de solicitantă și provocatoare este activitatea în agribusiness?

Eu zic mereu că în agricultură nu te plictisești niciodată! Este un domeniu viu, dinamic, cu provocări la tot pasul, fie că țin de condițiile climatice, fie de legislație, administrație sau financiar, ori de abordări diverse ce trebuie să țină cont de specificul și particularitățile fiecărei zone de cultură sau fiecărei țări unde suntem prezenți în activitate.

Ce sfaturi le oferiţi tinerelor aspirante la o carieră de succes?

Singurul meu sfat este să nu le fie teamă de acest domeniu, care are particularitățile sale, dar care oferă un cadru larg în care, prin originalitate, poți găsi soluții la diferite probleme. Important de reținut: să nu vă fie teamă să puneți întrebări când nu cunoașteți și, de asemenea, să spuneți “nu știu” și să vă documentați pe tema necunoscută, pentru a re­veni cu o propunere pertinentă, fezabilă.

În încheiere, vă rugăm să transmiteţi un mesaj de suflet tuturor femeilor din agricultură.

Noi suntem în minoritate în acest domeniu “acaparat” de bărbați, dar suntem cele care, în multe cazuri, facem diferența! Să ne continuăm activitatea cu aceeași implicare, consecvență și seriozitate!