Proteina din carne este nesănătoasă, dar proteinele din nuci și semințe sunt bune pentru inimă

Un studiu realizat de cercetători, în California și Franța, a constatat că proteina din carne este asociată cu un risc crescut crescut de afecțiuni cardiace, în timp ce proteina din nuci și semințe este benefică pentru inima umană.

Intitulat „Modelele de aport de proteine vegetale și animale sunt puternic asociate cu mortalitatea cardiovasculară”, studiul a fost un proiect comun al cercetătorilor de la Loma Linda University School of Public Health din California, AgroParisTech și Institut National de la Recherche Agronomique din Paris, Franța.

Studiul, publicat online de revista International Journal of Epidemiology, a constatat că persoanele care au consumat cantități mari de proteine din carne au cunoscut o creștere de 60% a bolilor cardiovasculare (CVD), în timp ce persoanele care au consumat cantități mari de proteine din nuci și semințe au prezentat o reducere cu 40% a CVD.

Studiul, care a inclus date de la mai mult de 81.000 de participanți, este una dintre puținele surse detaliate de proteine animale examinate împreună cu grăsimile animale într-o anchetă majoră.

Gary Fraser, de la Loma Linda University School of Public Health din California a spus că el și colegii săi au suspectat de mult că includerea de nuci și semințe în dietă protejează împotriva bolilor cardiace și vasculare, în timp ce carnea roșie crește riscul.

Fraser a adăugat că nutriționiștii au căutat, în mod tradițional, ceea ce el numea „grăsimi rele” în carne și „grăsimi utile” în nuci și semințe ca agenți cauzali. Cu toate acestea, aceste noi descoperiri sugerează mai multe. Această noua dovadă sugerează ca imaginea completă, probabil, implică, de asemenea, efectele biologice ale proteinelor în aceste alimente.