O nouă descoperire a modului în care plantele își fixează azotul

Legumele sunt plante consumate pe scară largă, care folosesc bacterii din sol pentru a obține azot prin nodulări radiculare. Procesul este costisitor din punct de vedere energetic, iar legumele inhibă nodularea atunci când este disponibil azotul în sol. Cu toate acestea, mecanismul care conduce această inhibare nu este cunoscut. Cercetatorii au descoperit ca NRSYM1 este responsabil pentru inhibarea nodulară în prezența nitraților, și acționează prin reglementarea directa a  expresiei genelor. Constatările pot ajuta la îmbunătățirea eficienței culturilor de leguminoase.

Cercetătorii de la Universitatea din Tsukuba au identificat o cale genetică cheie în leguminoasele Lotus japonicus care controlează nodularea ca răspuns la nivelele de azot din sol.

Azotul este un element esențial pentru toate organismele vii, deoarece este folosit pentru a face blocurile organice ale vieții: ADN, ARN și proteine. Pentru leguminoase, obținerea (sau „fixarea”) azotului prin noduli se face cu un anumit cost, deoarece planta trebuie să cheltuiască energie și resurse pentru a susține bacteriile. Datorită acestui compromis, legumele trebuie să mențină un echilibru fin al nodulării.

„Nodulii rădăcini se formează ca răspuns la nivelele scăzute din sol ale moleculelor de azot fixe, cum ar fi nitrații”, explică autorul principal Hanna Nishida. „Când crește concentrația azotatului din sol, legumele pot răspunde prin inhibarea nodulării rădăcinii. Mecanismul acestui răspuns a fost însă necunoscut, astfel încât obiectivul nostru a fost acela de a-l identifica.”

„Controlul nodulării radiculare este un proces complex care implică probabil căi multiple de semnalizare.”, notează autorul corespondent Takuya Suzaki. „Constatarea noastră că NRSYM1 este un regulator important și sensibil la nitrați al expresiei genetice. Acesta deschide ușa pentru găsirea altor obiective genetice reglementate de acest factor. Considerăm acest lucru drept un pas semnificativ în înțelegerea modului în care legumele răspund azotului din sol și sperăm că acest lucru va contribui la informarea programelor de creștere si a eforturilor de inginerie genetică care vizează îmbunătățirea eficienței culturilor „.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*