Reducerea emisiilor de CO2 până în 2030 a fost aprobată în comisie

CO2 emis de transport, agricultură, clădiri și deșeuri trebuie să fie redus cu 30%, iar CO2 emis și absorbit de silvicultură și utilizarea terenurilor trebuie să fie echilibrat până în 2030.

Acestea sunt obiectivele a două proiecte de legi ale UE, susținute de membrii Comisiei pentru mediu.

În conformitate cu aceste legi, deja acceptate informal de către deputații și miniștrii europeni, țările UE și-ar stabili propriile obiective naționale obligatorii pentru reducerea emisiilor de CO2 și creșterea absorbției de CO2 de către păduri.

Împreună, aceste reduceri contribuie la angajamentul colectiv al UE, conform Acordului de la Paris privind schimbările climatice, de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 40% în toate sectoarele, față de nivelurile din 1990.

„Vestea bună a zilelor noastre este că votul nostru transformă angajamentele europene în cadrul acordului de la Paris în obiective concrete și acțiuni concrete. În plus, legea adoptată este mai strictă decât propunerea inițială a Comisiei, dar suntem încă departe de o dezvoltare cu adevărat redusă a emisiilor care va menține creșterea temperaturii în condiții de siguranță. Este nevoie de mai multe reduceri de emisii pentru a menține încălzirea în condiții de siguranță. Europa, precum și alte părți ale lumii, vor trebui sa lucreze imediat la propuneri de reducere suplimentară a emisiilor „, a spus Gerben-Jan Gerbrandy (ALDE, NL), raportor privind așa-numitul „regulament privind partajarea eforturilor”.

Fiecare stat membru al UE va trebui să urmeze o cale de reducere a emisiilor, începând cu 1 iunie 2019, în loc de 2020, așa cum a propus Comisia, pentru a preveni creșterea emisiilor în primii câțiva ani sau amânarea reducerilor sale de emisii.

Silvicultura ca instrument de combatere a schimbărilor climatice

O lege separată, menită să reducă emisiile de gaze cu efect de seră și să stimuleze absorbția din păduri ca modalitate de combatere a schimbărilor climatice, a fost susținută cu 53 de voturi pentru, 6 voturi împotrivă și o abținere.

„Gospodărirea pădurilor ar trebui să rămână în continuare activă și durabilă, deoarece acesta este singurul mod de a se asigura că are un impact pozitiv asupra ecologiei și economiei”, a declarat raportorul Norbert Lins (PPE, DE). „Am găsit un echilibru credibil între flexibilitate și reguli contabile comparabile pentru cele 28 de state membre. Dacă țările responsabile de această chestiune vor asigura respectarea pe deplin a principiului subsidiarității. În plus, aceste cerințe se referă exclusiv la statele membre și nu vor obliga sau restricționa proprietarii „, a adăugat el.

Pașii următori

Ambele dosare vor fi supuse votului de către camera completă la sesiunea plenară din martie de la Strasbourg.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*