A scăzut numărul lucrătorilor din sectorul agricol

Fermele UE continuă să se bazeze pe munca cu normă parțială și familială. Cifrele furnizate de EUROSTAT au arătat că numărul lucrătorilor agricoli din UE a scăzut în mod constant începând cu 2005, de la 11,7 la 9,5 milioane de echivalenți cu normă întreagă, în timp ce sectorul agricol este totuși dominat de munca de fermă și munca cu jumătate de normă.

Numărul de fermieri cu normă întreagă în UE va scădea cu aproape o treime la 6,6 milioane până în 2030, conform previziunilor făcute de Comisia Europeană în raportul privind previziunile privind agricultură, deoarece o creștere a utilizării tehnologiilor moderne va reduce necesitatea de muncă manuală pe exploatațiile agricole.

Un alt motiv sunt caracteristicile socio-demografice ale agricultorilor din UE, diferiți de cei care lucrează în alte sectoare economice, mulți dintre aceștia fiind bărbați, aparțin grupurilor de vârstă mai înaintată și au atins un nivel mai scăzut de educație, potrivit datelor furnizate de organul de statistică al UE .