SORGUL, cultura viitorului

În 2020, suprafața semanată cu sorg a crescut cu 18% în Uniunea Europeană (sursă: Sorghum ID). Această creștere se aplică atât sorgului boabe (+20%), cât și sorgului furajer (+12%). Lidea a susținut această dinamică încă de la început, participând la primul program european de cercetare. 20% din suprafețele însămânțate cu sorg în Europa sunt cu hibrizi Lidea. Cum poate fi explicată această dinamică excepțională? In continuare va prezentam un material amplu despre cultura sorgului.

Cu origini in Africa, sorgul este a 5-a cereală principală din lume (cu 49 de milioane de hectare de producție), după porumb, grâu, orez și orz. La nivel global, 50% din suprafața cultivată cu sorg se află în Africa, dar este cultivat și în Statele Unite, unde suprafața semanata  a crescut considerabil, si în Argentina, India, China și Australia. Pe scurt, pe toate cele cinci continente.

În Europa, producția a depășit jumătate de milion de hectare. Dinamica este, prin urmare, semnificativă și este confirmată. Rusia se poziționează ca cel mai mare producător de pe continentul european, urmată de Franța, unde în 2020 existau 122.000 de hectare de sorg. Franța este, de asemenea, țara cu cea mai puternică dinamică (o tendință ascendentă deosebit de puternică în ultimii trei ani).

Sorgul este în plină expansiune: cu un consum redus de apă, are multe utilizări, de la hrana animalelor pană la hrana umană. Sorgul câștigă teren în Europa, în primul rând pentru că este o cultură care se adaptează foarte bine la schimbările climatice, necesită un consum redus de apă, avand o toleranță ridicată la secetă.

În al doilea rând, permite fermierilor să obtină o producție sigură, asigurând diversificarea rotației culturilor. Sorgul poate fi o cultură alternativă avantajoasă atunci când producția obișnuită este afectată de condițiile meteorologice nefavorabile sau de dăunători. Pentru crescătorii de animale, sorgul este, de asemenea, un mijloc de a asigura aprovizionarea cu furaje.

În plus, utilizările finale ale sorgului sunt multe și variate. Procesatorii încep să aprecieze sorgul boabe pentru numeroasele sale beneficii ca și cereală. Bogat în proteine ​​și cu o bună valoare energetică, sorgul boabe este cunoscut pentru hrana animalelor, avand o piața țintă în Europa: este utilizat pe scară largă în creșterea păsărilor și a peștilor și este, de asemenea, o componentă a hranei pentru animale. De exemplu, în ceea ce privește utilizarea sa ca hrană pentru animale, Catalonia este cel mai mare importator de sorg boabe pentru hrana porcinelor. În Ungaria, 90% din sorgul boabe este utilizat pentru hrana animalelor. Calitățile semințelor limitează riscul gustului rânced care uneori poate fi găsit la șunca pe care o mâncăm. Bogat în fier, zinc, calciu, vitamina B9 și cunoscut pentru calitățile sale antioxidante, sorgul este folosit și pentru hrana umană, de exemplu pentru a produce sorg expandat, fulgi, lapte și paste. În Africa, semințele de sorg sunt consumate în mod obișnuit în făină sau griș; sunt folosite și în berile tradiționale fără gluten. Aproape 60% din producția de sorg de pe continent este utilizată pentru consumul uman. În China, semințele de sorg sunt folosite pentru a produce un cocktail, Baijiu, în acest caz apreciat pentru conținutul ridicat de amidon. Whisky și vodca încep, de asemenea, să fie produse din sorg. Lidea se află în spatele acestui tip de inițiativă în Ungaria, cu un producător local de whisky. In ultimii doi ani Moldova a inceput sa produca vodcă din sorg.

Sorgul furajer este utilizat sub diferite forme: sorg de siloz, biomasă sau pentru pășunat. Cu o tulpină bogată în zaharuri, este utilizat pentru animale și permite o conservare îmbunătățită a silozului. Este, de asemenea, utilizat în producția de bioenergie, cum ar fi bioetanolul (1 tonă de sorg boabe poate fi utilizat pentru a produce 400 de litri de etanol) sau metan. Un hectar de sorg poate produce aproximativ 7.000m3 de biogaz. De asemenea, sorgul din biomasă, bogat în fibre, poate fi utilizat în fabricarea de biomateriale, coloranți sau materiale plastice.

Sorgul este în mod constant îmbunătățit genetic. Lidea, ca parte a EUROSORGHO (principalul program european pentru crearea de hibrizi de sorg), beneficiază de cercetare europeană de top, cu o gamă foarte diversificată și performantă, atât pentru cereale, cât și pentru furaje. ES FOEHN este hibridul de sorg cel mai însămânțat în Europa. În jumătatea sudică a Franței, de mai bine de 3 ani ES MONSOON și ES SHAMAL sunt cei mai performanti hibrizi în ceea ce privește randamentul/precocitatea în studiile ARVALIS post-înregistrare.

Mai mult, în Europa, sorgul beneficiază de o bună imagine socială: se poate adapta la constrângerile schimbărilor climatice și răspunde dorinței consumatorilor de a încerca noi produse.

Lidea, în inima acestei dinamici

Lidea, un pionier al acestei culturi, a început cultivarea sorgului în anii 1980 cu marca Euralis Semences, apoi a creat EUROSORGHO, o societate mixtă, in colaborare cu Semences de Provence pentru a iniția primul program european de cercetare. „În țările în care suntem prezenți, Euralis Semences este acum recunoscut ca expert în ceea ce priveste cultura de sorg: desigur, din punct de vedere genetic, dar și pentru cunoașterea culturii, capacitatea sa de a sprijini fermierii și expertiza sa în lucrul cu procesatorii”, explică Frédéric Guedj, Manager Dezvoltare Cultura de Sorg.

Dinamica se reflectă în cifre. De exemplu, vânzările de semințe de sorg Lidea în Europa au crescut cu 60% în ultimul exercițiu financiar și se preconizează că această creștere va continua în 2021. Un exemplu cheie este în Ungaria, unde suprafața totală semanată cu sorg boabe a crescut cu 40% față de 2019, iar suprafața semanata cu sorg furajer a crescut cu 35%. Lidea, ca jucător major pe piața maghiară, are o cotă de piață de 70% la sorgul boabe.

„Vremea imprevizibilă din perioada de însămânțare a culturilor de toamna, i-a convins cu siguranta pe unii fermieri: seceta, urmată de perioade foarte ploioase, i-a împiedicat să semene cereale păioase și rapiță. Sorgul a apărut ca o solutie de back-up excelent, în special în situații de constrângere”, comentează Nicolas Arangoïs, Inginer Dezvoltare din regiunea sud-vest Lidea. „Cred în viitorul sorgului, piața a crescut în ultimii trei ani, există o creștere a cererii din partea producătorilor, iar piețele de desfacere se înmulțesc.

MĂRTURII ALE FERMIERILOR: de ce cultivă sorgul

Unii fermieri, care erau pionieri la acea vreme, cultivau sorg de aproape 30 de ani! Bernard Ader, membru al Consiliului de Administrație al grupului Euralis, fermier la sud de Toulouse, este unul dintre ei. „Eu si sorgul – o poveste lungă! Tatăl meu a inceput sa cultive sorg acum 32 de ani”, explică Bernard. „Acest lucru a ajutat la rezolvarea parțială a problemelor de secetă cu care se confrunta ferma. Când un tehnician, care la acea vreme avea o abordare inovatoare, i-a oferit sorg tatălui meu, s-a lansat rapid în afaceri și pe suprafete considerabile. Încă de la început, a existat o piață a hranei pentru animale. În timp, diferiti hibrizi au fost testati pentru a îmbunătăți echilibrul, cu un efect de randament imediat. În anii 2000, am trecut la sorgul boabe și am profitat de îmbunătățirile genetice succesive aduse semințelor. Astăzi, cultivam hibrizii ES ALIZE, ES FOEHN, ES SHAMAL si ES MONSOON ​​- se potrivesc foarte bine terenului nostru. Cultivam anual o suprafața de 20 hectare – și am oprit complet cultivarea porumbului. Cele două culturi valorează la fel în ceea ce privește marja de profit.

Și sorgul permite rotația culturilor. Este considerat o cultura cu tractiune integrală: este potrivită pentru parcele eterogene, rămâne relativ ușor de recoltat și nu necesită echipamente specifice. Trebuie doar să vă asigurați ca sola sa fie pregatită corespunzător, să respectați o anumită densitate, să acordați atenție fertilizării și recoltării în stadiul potrivit. Dar după o perioadă de adaptare, această cultură devine ușor de cultivat, și este cu siguranță diferită de porumb. Rezultatele de producție sunt satisfăcătoare. Toată producția noastră de sorg este vândută în vederea procesării pentru hrana animalelor. Am o mare încredere în dezvoltarea de noi puncte de desfacere, în special pentru hrana umană. Aceasta este ceea ce va adăuga valoare acestei culturi in viitor și va convinge un număr din ce în ce mai mare de fermieri să înceapă să o cultive”.

MĂRTURIA UNUI PRODUCĂTOR DIN INDUSTRIA CREȘTERII DE ANIMALE

Ferenc Kurucz crește 130.000 de porci și lucrează 3.200 de hectare de teren, atat în România, cat și în Ungaria. El a introdus sorgul în rotația sa din motive agronomice, deoarece îi permite să exploateze mai bine terenurile cu potențial redus. Foarte repede, el a început să aprecieze toate calitățile nutriționale pe care le oferă sorgul în ceea ce priveste producția cărnii de porc. Valoarea nutritivă ridicată a acestei cereale a fost dovedită. „În rația de hrănire a celor 130.000 de porci ai noștri, am înlocuit o parte din porumb cu sorg, deoarece sorgul are aproape aceeași compoziție nutrițională ca porumbul: este mai bogat în aminoacizi, dar puțin mai scăzut în energie. În plus, sorgul este o cultură interesantă din punct de vedere economic, cu calități agronomice importante.”

Despre Lidea

Lidea a luat naștere la 1 septembrie 2020 ca urmare a fuziunii dintre EURALIS Semences și CAUSSADE Semences Group. Fiind una dintre primele 10 companii mondiale producatoare de seminte multi-specie din lume, Lidea are expertiză în întregul lanț valoric, de la cercetare, până la comercializarea produselor finite.

Lidea crează și oferă, pentru intreg ecosistemul comunității de agribusiness, semințe multi-specie (porumb, floarea-soarelui, cereale, rapiță, soia, sorg, furaje, covoare vegetale, leguminoase) si soluții personalizate și durabile, oferind valoare adăugată pe tot parcursul anului.

Cu o cifră de afaceri de 350 de milioane de euro și peste 30 de milioane de euro investiți anual în facilități industriale și cercetare-dezvoltare, Lidea are o viziune durabilă privind sprijinirea agriculturii viitorului.