Specialiştii români au ameliorat cu succes crizantema comestibilă

Specialiştii de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare în Legumicultură Buzău au reuşit să amelioreze cu succes crizantema comestibilă, o specie originară din Liban. Frunzele acesteia, de culoare galbenă şi mai mici decât ale crizantemelor orientale, se apropie ca şi gust de cel al morcovilor.

Despre această noutate a vorbit dr. ing. Costel Vînătoru, coordonator al Laboratorului de Genetică şi Ameliorare din cadrul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău.

„O nouă creaţie importantă a staţiunii noastre, care a trecut cu succes de procesul de ameliorare, este această crizantemă comestibilă, care este până la urmă o plantă alimentară, asemănătoare cu salata. Mai exact, toate părţile vegetative ale ei, cu excepţia rădăcinii, pot fi consumate. Am procurat materialul de bază din Liban, unde se foloseşte de foarte mult timp, dar ea este întâlnită şi în zone din Asia, precum Japonia şi China. Crizantema comestibilă poate fi folosită în scop alimentar, decorativ şi medicinal. Această plantă este bogată în vitamine şi caroten, la fel ca şi morcovii. Frunzele, cât şi inflorescenţele pot avea întrebuinţări multiple, atât din punct de vedere alimentar, cât şi medicinal. Totodată, Crizantema de Buzău poate fi apreciată şi ca plantă ornamentală, deoarece are un aspect plăcut şi un parfum deosebit.

Din punct de vedere medicinal, crizantema comestibilă este bogată în vitamine, magneziu, potasiu şi fier, fiind recomandată pentru curele de detoxifiere, dar şi pentru afecţiuni hepatice sau digestive. Frunzele au un gust asemănător cu cel de morcov şi mai puternic decât salată verde. De altfel, frunzele sunt foarte bune pentru digestie, pentru ficat şi contribuie la eliminarea toxinelor din organism. Datorită clorofilei, care este ca un detergent pentru celule, plantele sunt ideale pentru eliminarea toxinelor din organism. Trebuie să precizez că această plantă se înmulţeşte reativ uşor prin seminţe, mult mai facil decât crizantema clasică, unde este necesară plantarea butaşilor. Mai mult decât atât, cei interesaţi pot apela la Staţiunea de Cercetare dacă doresc să cumpere material săditor pentru crizantema comestibilă”, a declarat Dr. Ing. Costel Vînătoru, coordonator al Laboratorului de Genetică şi Ameliorare din cadrul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău.