„Zilele Câmpului RodBun”, o sărbătoare a agriculturii româneşti!

„Zilele Câmpului”, un eveniment ajuns la cea de a II-a ediţie, este organizat de compania Rodbun Grup pentru a le arăta partenerilor fermieri genetica produsă în fermele proprii, dar şi modul în care aceasta răspunde sub aspect calitativ şi productiv condiţiilor tehnologice normale, asemănătoare cu cele practicate în fermele din România.

Zilele Câmpului au înregistrat în 2017 un adevărat succes. La evenimentele organizate în fermele RodBun anul trecut, cei peste 1.200 de participanţi fermieri au putut vedea în câmp, culturi spectaculoase şi soiurile RodBun de grâu, orz, triticale, mazăre, lucernă, în condiţii tehnologice specifice culturii mari şi, de asemenea, în loturi comparative. Manifestările în câmp au reprezentat o oportunitate pentru cei prezenţi de a afla lucruri noi, de a realiza un schimb valoros de experienţă, dar şi o ocazie de socializare şi consolidare a relaţiilor.

În 2018 RodBun a continuat seria evenimentelor dedicate Zilelor Câmpului, încercând să evolueze şi să aducă lucruri inedite pentru agribusiness-ul românesc. O noutate absolută a evenimentelor din acest an a fost prezenţa utilajelor agricole, echipamente care au completat tabloul culturilor din câmp. Agenda evenimentelor din 2018 a cuprins 5 locaţii: pe 17 mai la Galicea Mare, jud Dolj, pe 23 mai la Spanţov, jud Călăraşi, pe 28 mai la Vădeni, jud Brăila, pe 9 iunie la Cristeşti, jud Iaşi şi pe 16 iunie la Mureni, jud. Mureş.

În cadrul evenimentului desfăşurat la Spanţov, jud Călăraşi, directorul comercial Octavian Petrescu a vorbit despre obiectivele companiei şi despre noile proiecte  în care aceasta s-a lansat.

“Compania RodBun a luat naştere în anul 2002 având ca mentori doi antreprenori români, Alexandru Iancu şi Daniel Munteanu, mânaţi de dorinţa de a construi un proiect care să schimbe agricultura României şi de a adduce prosperitate fermierului român. De aceea, ne-am propus încă de la început ca, deopotrivă, micii fermieri şi cei care lucrează suprafeţe mari să aibă acces la cele mai bune soluţii dedicate agriculturii. Pentru viitor ne propunem să oferim tehnologii eficiente, inputuri agricole, seminţe, pesticide şi îngrăşăminte care şi-au demonstrat deja valoarea în întreaga lumeSuntem pregătiţi să aducem fermierii la un nivel modern de management al bussinesului lor. Viitorul agriculturii e dominat de utilaje moderne, digitalizare, eficientizarea maximă a resurselor, iar noi vrem să mergem împreună pe acest drum”, a punctat Octavian Petrescu.

Grupul de firme RodBun a încheiat anul 2017 cu afaceri de 350 miloane lei, respectiv 76 milioane de  euro, în creştere cu 35% faţă de anul precedent. Acţionarii au anunţat că vor intra într-un nou segment de business, cel al distribuţiei de utilaje din import, noi şi second-hand, estimând ca veniturile generate de vânzări va fi de cel puţin 4 milioane de euro în primul an.

„Vrem să devenim un jucător important în acest sector al utilajelor agricole. Dorim să ne adresăm fermierilor medii şi mici, oarecum neglijaţi de marile mărci din piaţă. În acest moment, punctul de interes îl reprezintă brandul polonez UNIA pe care l-am preluat ca distribuitor. UNIA oferă o gamă largă de echipamente pentru prelucrarea terenului: combinatoare, scarificatoare, grape cu discuri, pluguri, maşini de erbicidat şi de fertilizat, maşini de recoltat, de balotat şi înfoliat şi multe altele. Sigur, mai suntem în colaborare şi cu o firmă italiană care funcţionează ca un consorţiu şi care are acces la mai multe branduri din Italia. Ceea ce sperăm este să vindem măcar de 4 milioane de euro, doar din utilajele din Polonia”, a spus Florin Răducanu, director executiv al companiei.

În cadrul evenimentului „Zilele Câmpului“, organizat în comuna Spanţov, jud. Călăraşi, directorul commercial Octavian Petrescu a mai spus că în anul 2018 compania pariază şi pe productia de lucernă bio, cultivată pe o suprafaţă de 250 de hectare. În România nu există o piaţă pentru lucerna bio, aceasta fiind cotată la acelaşi preţ ca cea convenţională, însă reprezentanţii companiei sper să încaseze venituri suplimentare din subvenţii şi din comercializarea seminţelor.

“Credem că agricultura înseamnă pasiune, iar aceasta trebuie transmisă şi generaţiilor viitoare, micilor agricultori. Aşa că, un aspect important al evenimentelor noastre este reprezentat de copiii celor prezenţi, pentru care am pregătit multe surprize. Ne bucurăm şi în acest an să avem alături de noi un număr foarte mare de fermieri. „Zilele Câmpului”, o sărbătoare a agriculturii româneşti, este un bun prilej pentru producătorii agricoli de a învaţa lucruri noi, de a afla noile tendinţe din agricultura europeană şi de a înţelege cum îşi pot transforma fermele lor în afaceri profitabile“, a mai adăugat Octavian Petrescu, directorul comercial al grupului de firme RodBun în discuţia avută cu reprezentanţii presei agricole.

Evenimentul „Zilele Câmpului” de la Vădeni, jud. Brăila, care a înregistrat o participare record, de peste 900 de invitaţi, familii de fermieri români, i-a prilejuit ocazia preşedintelui Rodbun, Alexandru Iancu, de a anunţa o premieră pe piaţa agricolă românească, şi anume monitorizarea culturilor prin satelit.

Programul de monitorizare a culturilor prin satelit, realizat în colaborare cu o companie de soft românească, este adaptat realităţilor româneşti şi permite monitorizarea în timp real a producţiei agricole, uşurând, astfel, munca administratorilor şi facilitând reabilitarea rapidă a culturilor şi a terenului în cazul în care apar probleme.

„Serviciul pe care îl oferim reprezintă o premieră pe piaţa românească. Aşa cum medicul determină dacă există o problemă la nivelul corpului uman analizând rezultatele unui RMN, acest sistem care foloseşte senzori multispectrali identifică problemele care nu sunt vizibile ochiului uman”, a declarat Alexandru Iancu, preşedintele companiei Rodbun.

Prin acest sistem, fermierul poate evalua gradul de sănătate, densitate şi creştere al plantei, poate identifica deficienţele de nutrienţi, poate detecta zonele cu buruieni şi cele cu băltire, precum şi bolile şi dăunătorii. Mai mult, programul oferă un sistem automat de alertare la apariţia problemelor.

„Fermierilor cu sute de hectare le este practic imposibil să observe în detaliu sănătatea culturilor lor. Acest program îi ajută să aibă o imagine foarte exactă a felului în care se dezvoltă plantele. Pe noi ne interesează în permanenţă să venim în sprijinul fermierilor români, deoarece succesul nostru depinde în primul rând de succesul lor”, a mai spus Alexandru Iancu.

Evenimentele „Zilele Câmpului” au ca obiectiv atât prezentarea fermelor şi a culturilor Rodbun, dar şi punerea în practică a conceptului de „comunitate de fermieri”. La evenimentul de la Vădeni (judeţul Brăila), au participat familii de fermieri, fiind orgaizate jocuri-surpriză pentru cei 200 de copii. „Copiii fermierilor sunt importanţi pentru noi. Ei reprezintă viitorul agriculturii româneşti şi trebuie încurajaţi de mici să deprindă pasiunea pentru rodul câmpului”, a completat preşedintele Alexandru Iancu.