Alegerea portaltoilor cu înmulţire vegetativă pentru speciile pomicole

Pomicultura României, cu o supra­faţă totală de peste 158.000 ha, este dominată, la ora actuală, de speciile prun şi măr. Interesul pentru utilizarea portaltoilor a crescut pe măsura dezvoltării pomiculturii ca o activitate comercială, dezvoltare ce impune producerea unui număr mare de pomi în pepiniere specializate, din soiurile cerute pe piaţa de consum.

În România, în trecut, s-au folosit portaltoi generativi de vigoare mare, în special pentru livezile clasice. În ultimul timp, datorită intensivizării plantaţiilor pomicole se caută din ce în ce mai mult portaltoii cu înmulţire vegetativă, deficitari pe plan european şi mondial, în­deosebi pentru speciile sâmburoase şi nucifere. România se numără în prezent printre ţările europene, cu bune realizări în domeniul ameliorării portaltoilor vege­tativi, ce sunt solicitaţi pentru testare în multe pepiniere din lume.

Totuşi, datorită faptului că înmulţirea portaltoilor vegetativi pentru speciile sâmburoase se face de regulă prin butaşi sau prin culturi de ţesuturi, ei se multiplică în prezent în cantităţi mici (îndeosebi la ICDP Mărăcineni), pepinierele private nefiind încă dotate cu facilităţi tehnologice necesare. Actualmente ponderea portaltoilor aflaţi la înmulţire este dată tot de portaltoii generativi, iar un aspect negativ îl constituie faptul că multe pepiniere private înmulţesc amestecuri de biotipuri, ceea ce duce implicit la obţinerea unui material biologic din categoria CAC, neeligibil pentru proiecte. Dintre portaltoii generativi pentru prun care s-au impus în producţia comercială sunt Mirobolan dwarf, Mirobolan C5 şi BN4Kr. Ei pot fi înmulţiţi şi vegetativ, dacă sunt disponi­bile facilităţile tehnologice adecvate. Portaltoii vegetativi româneşti foarte solicitaţi pentru a fi testaţi în alte ţări sunt din seria IP-C pentru cireş şi vişin (IP-C2, IP-C3, IP-C5, IP-C7), portaltoii Adaptabil şi Miroper pentru piersic şi portaltoiul Apricor pentru cais. Pentru păr, deocamdată, prezintă interes portaltoiul de gutui BN 70. Portaltoii Adaptabil, Miroper şi Apricor vor fi brevetaţi la nivel european.

Sortimentul de portaltoi este reprezen­tat de varietăţi bine adaptate condiţiilor locale de mediu agroecologic, capabile să sa­tisfacă exigenţele actuale ale cultivatorilor. Pătrunderea varietăţilor în cultura co­mercială depinde de cerere şi de măsura în care sectorul pepinieristic privat este capa­bil să producă material săditor din categorii biologice superioare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*