Schimbările climatice duc la răspândirea țânțarilor!

Stimulate de schimbările climatice, călătoriile internaționale și comerțul internațional, insectele care poartă boli se răspândesc în zone tot mai mari ale lumii. Acest lucru înseamnă că mai mulți oameni sunt expuși la infecții virale cum ar fi febra Dengue, Chikungunya, Zika, febra Nilului de Vest, febra galbenă și encefalita.

Pentru multe dintre aceste boli, nu există încă agenți antivirali sau vaccinuri specifice.

Încălzirea globală a permis țânțarilor, căpușelor și altor insecte care purtau boli să se prolifereze, să se adapteze la diferite anotimpuri, să migreze și să se răspândească în zone noi de nișă care au devenit mai calde.

Acestea sunt concluziile unui raport al Centrul Comun de Cercetar (JRC), care vizează sensibilizarea cu privire la amenințarea reprezentată de răspândirea arbovirusurilor (viruși supuși artropodelor).

Strategiile de control ale țânțarilor

În prezent, cele mai sigure, disponibile și eficiente metode de control al țânțarilor sunt capcanele pentru țânțari (pentru zone relativ mici), plasele, precum și reducerea potențialelor locuri de reproducere.

În timp ce echipa de cercetare din spatele studiului promovează un control mai bun al populațiilor de țânțari, ei avertizează, de asemenea, că ar fi incorect să fie eliminați complet țânțarii din ecosistem.

Aceștia fac parte din rețeaua de hrană pentru unele specii și polenizează multe plante. Eliminarea completă a acestora ar putea avea efecte negative asupra naturii și, în consecință, asupra oamenilor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*