Fertilizarea mărului, extrem de importantă pentru viitoarele fructe!

O importanţă deosebită o are momentul optim de aplicare al fiecărui element nutritiv în parte. Pentru o tonă de fructe, mărul consumă (în kg substanță activă) 2,5 – 3 kg azot, 0,65 – 0,70 kg fosfor, 3 – 3,3 kg potasiu, 0,25 calciu kg și multe microelemente. Se înmulţesc cantităţile de mai sus cu producţia de mere estimată, apropiată de potențialul genetic al varietății cultivate (30-40 t/ha) şi astfel se realizează o fer­tilizare echilibrată şi eficientă.

În ceea ce privește azotul, prima aplicare se face toamna, după recoltare şi înainte de căderea frunzelor. A doua aplicare se face în primăvara anului următor, astfel: dacă sunt flori puţine, se aplică cu două săptămâni înainte de înflorit, iar dacă sunt flori multe, se aplică cu 10 – 14 zile după căderea petalelor. Aplicarea azotului în toamnă se poate face concomitent cu administrarea fosforului şi potasiului, cu încorporarea în­grăşămintelor în sol.

În funcţie de starea plantaţiei, de vârsta ei şi de starea generală a pomilor, fiecare fermier alege varianta optimă de administrare. Aplicarea corectă a fertilizanţilor, înseamnă ca ele să fie administrate la o anumită distanţă de trunchiul pomului, respectând proiecţia coroanei pomului pe sol.

Totodată, este bine să aplicăm și gunoi de grajd în plantațiile de măr, dar cu anumite reguli specifice. Doza recomandată este de 30 t/ha, iar încorporarea îngrăşă­mântului în sol este obligatorie. Fertilizarea cu gunoi de grajd se realizează o dată la 3 ani, iar în anul aplicării, nu se mai adminis­trează îngrăşăminte chimice cu azot, nu­mai cele pe bază de fosfor şi potasiu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*