Boala petelor deschise ale frunzei la speciile crucifere!

Boala petelor deschise a fost identificată pe muştarul săl­batic, rapiţă, ridichia sălbatică şi alte crucifere spontane și este cauzată de atacul ciupercii Pyrenopeziza brassicae.

La varză şi conopidă, infecţia cu această ciupercă poate duce la pierderea răsadurilor sau la întârzierea culturii. Părţile infectate ale frunzei se transfor­mă în cele din urmă în zone cu o formă neregulată, cu centre maro şi crăpate. Aces­tea pot fi confundate cu arsura provocată de erbicide sau cu deteriorarea produsă de îngheţ. La marginea petelor se găsesc inele concentrice ale maselor de spori caracte­ristice. Infectarea inflorescenţelor conopidei cauzează o colorare maro şi le­ziuni înnegrite.

Pyrenopeziza brassicae produce două tipuri de spori. Sporii asexuali (conidiile) sunt răspândiţi local de ploaie şi, de aseme­nea, sunt purtaţi de vânt. Ascosporii, formaţi în ciclul sexual, sunt purtaţi de vânt şi pot fi răspândiţi pe distanţe mai mari. Dacă plouă suficient de mult, răspândirea secundară a conidiilor contribuie la dezvoltarea epidemiilor. Ciu­perca supravieţuieşte între infecţii sub formă de miceliu sau conidii pe resturi vegetale sau ca saprofiţi.

Asolamentul şi izolarea de alte specii crucifere reduc riscul apariției agentului patogen. Este important să se distrugă sau să se îndepărteze resturile vegetale de la culturile contaminate.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*